Българският външен министър похвали Иракски Кюрдистан

Българският външен министър похвали Иракски Кюрдистан
Външният министър на България Николай Младенов на срещата си с министър-председателя на кюрдското регионално правителство Нечирван Барзани. Снимка: МВнР
A A+ A++ A

Външният министър на България Николай Младенов се е срещнал в четвъртък с министър-председателя на кюрдското регионално правителство Нечирван Барзани, съобщиха от МВнР.

„Ако останалите граждани на Ирак имат същите социални придобивки - стабилност, редовно електричество, развитие, като тези в регион Кюрдистан, това би подпомогнало целия политически процес в страната“, заяви Николай Младенов.

Двамата са се договорили България да открие в най-кратки срокове свое консулство в региона, а в София ще бъде отворен офис на Кюрдското регионално правителство по подобие на други европейски столици, който ще поддържа културни и бизнес контакти.

„Нуждаем се от българското знание в областта на земеделието, за да възстановим този сектор“, каза Барзани.

Обсъдени са били възможностите за използване на българския капацитет в областта на изграждането на ВЕЦ и напоителни системи.

Кюрдското регионално правителство може да се възползва и от програмите, които България има за обучение на полицаи, изтъкват от българското МВнР.

По-рано външният министър се срещна с Арслан Баиз, председател на Парламента на Кюрдския регион.

Николай Младенов е споделил опасенията си, че кризата в Сирия може лесно да се прехвърли в Ирак, ако политическата криза продължи.

#Ирак #Иракски Кюрдистан #кюрди #Кюрдистан #МВнР #Министерство на външните работи #министър на външните работи #Николай Младенов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »