Кабинетът „Борисов“ приел цена от 6,3 млрд. евро за АЕЦ „Белене“

Кабинетът „Борисов“ приел цена от 6,3 млрд. евро за АЕЦ „Белене“
Меморандумът за разбирателство и сътрудничество при изграждането на АЕЦ „Белене“ на цена от 6,3 млрд. евро, разпространен от РИА „Новости“, е с дата 30 ноември 2010 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кабинетът „Борисов“ е приел цена от 6,3 млрд. евро за изграждането на АЕЦ „Белене“, показва меморандум от 2010 г., подписан от държавната компания НЕК, руската „Росатом“ и финландската „Фортум“.

Меморандумът за разбирателство и сътрудничество при изграждането на АЕЦ „Белене“, разпространен от РИА „Новости“, е с дата 30 ноември 2010 г., предаде БГНЕС.

На този ден София беше домакин на голям енергиен форум в областта на ядрената енергетика. Той беше открит от самия премиер Бойко Борисов, а на него присъстваха президентът на „Росатом“ Сергей Кириенко, доведените от тях инвеститори от финландската „Фортум“, както и много експерти.

Форумът се проведе буквално две седмици след посещението на тогавашния руски министър-председател Владимир Путин в София.

Веднага след пресконференцията на Путин и Борисов в Министерския съвет на 13 ноември 2010 г. Сергей Кириенко обяви пред българските журналисти, че руската страна е изпълнила едно от поставените от Борисов искания за „твърда цена за бъдещата втора атомна централа“.

Тази цена беше официално обявена на форума на 30 ноември - 6,298 млрд. евро. Именно тази цена фигурира и в меморандума, който е подписан в София. Подписът под него е на тогавашния генерален директор на държавната НЕК Красимир Първанов. Документът е подписан в присъствието на тогавашния министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който преди церемонията в продължение на около час е обсъждал подробно меморандума с българския министър-председател Бойко Борисов и той дава лично разрешение за подписването му.

#АЕЦ „Белене" #НЕК #„Росатом" #„Фортум" #Сергей Кириенко #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"