Работници, синдикати и ръководство преговарят за ВМЗ – Сопот

Работници, синдикати и ръководство преговарят за ВМЗ – Сопот
В сряда Народното събрание извади ВМЗ – Сопот, от забранителния списък за приватизация чрез приети на първо четене законодателни промени. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Преговори между работници, синдикати и ръководство по Оздравителната програма на ВМЗ – Сопот, започват рано сутринта в четвъртък.

В сряда Народното събрание извади ВМЗ – Сопот, от забранителния списък за приватизация чрез приети на първо четене законодателни промени.

Според синдикалния лидер на КТ „Подкрепа– в завода Димитър Атанасов това не е добро решение.

„Смятаме, че това е голяма наглост, но го направиха. ГЕРБ ще си понесе последствията. Категорично и двата синдиката не са съгласни за съкращения на 900 души“, заяви Димитър Атанасов.

На 16 януари синдикатите получиха информация за фактическото състояние на дружеството, а изпълнителният директор на ВМЗ – Сопот, Иван Стоенчев връчи покана за стартиране на процедура по масови уволнения.

Синдикатите са недоволни, защото в предложения им график фигурират само икономии и съкращения на персонал, но не и ясни ангажименти за бъдещето на ВМЗ – Сопот.

„С оглед на посочените факти към настоящия момент не са изпълнени разпоредбите на чл. 130а от Кодекса на труда и процедурата по информиране и консултиране в случаи на масово уволнение в дружеството не е стартирала – процедура, регламентирана от Кодекса на труда, на базата, на която да се избегнат или ограничат масовите уволнения и да се смекчат последиците от тях“, посочват синдикатите.

В понеделник работниците не получиха заплатата за октомври и аванса за ноември, обещани от мениджърския екип на срещата в МИЕТ на 15 януари.

#ВМЗ - Сопот #КТ „Подкрепа" #КНСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници