Дянков: Заплати във ВМЗ-Сопот ще има при приватизацията

Дянков: Заплати във ВМЗ-Сопот ще има при приватизацията
A A+ A++ A

Служителите на ВМЗ-Сопот ще получат заплати, когато предприятието се приватизирам заяви пред журналисти в сряда министърът на финансите Симеон Дянков, запитан кога работещите в завода ще могат да получат заплатите си, които се бавят вече трети месец.

"Преди това държавата е давала, давала...", каза още Дянков по повод ВМЗ-Сопот и протестите на работниците, цитиран от БНР.

Ако преговорите за ВМЗ Сопот се проточат дълго, ще се повтори случаят с "Кремиковци", заяви министърът.

Той припомни, че първото дело за несъстоятелност срещу завода ще приключи до 18 февруари и след това няма шанс за спасяване на завода.

Според него сега е моментът синдикатите да разберат, че ВМЗ трябва да запази производството си с по-малък брой работници.

Според ръководството трябва да бъдат съкратени 900 души, а синдикатите настояват да са 500, обясни министърът, според когото при такъв вариант няма шанс да се приложи оздравителна програма за завода. В момента във ВМЗ работят 3200 души.

Дянков посочи, че със социалният министър Тотю Младенов са в готовност спешно да отпуснат пари, за намиране на алтернативна работа на съкратените работници.

Служителите на ВМЗ стачкуват от началото на година, тъй като не са взимали заплати от три месеца.

Във вторник в интервю за Нова телевизия министърът на икономиката Делян Добрев обяви, че се очакват плащания, с които до края на седмицата на служителите да бъдат изплатени по една заплата и един аванс.

По-рано в сряда парламентът прие на първо четене промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които предвиждат изключването на ВМЗ "Сопот" от забранителния списък.

"За" гласуваха 76 депутати, "против" – 8, въздържаха се двама. Вносители на проекта са Диан Червенкондев (ГЕРБ) и група народни представители.

#Симеон Дянков #ВМЗ-Сопот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници