Турция подготвя търг за строежа на втора АЕЦ

A A+ A++ A

Турция се подготвя да организира втори търг за изграждането на АЕЦ на фона на продължаващите спорове за бъдещето на ядрената енергетика и дали е необходимо строителството на атомна централа в България.

Информацията за подготовката на търга беше обявена от турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, предаде агенция БГНЕС.

Той обясни, че в момента се определя мястото, където ще бъде построена централата.

Йълдъз отбеляза, че след аварията в АЕЦ Фукушима от 11 март 2011 г. страната е загубила на практика една година, тъй като се е съгласила да предостави тази година, за да могат японските компании да се подготвят за участие в търга. Енергийният министър припомни, че фирми от Китай, Южна Корея и Канада проявяват интерес.

„Проведохме проучване за намирането на подходяща площадка за АЕЦ в Синов, както и за реакторите на бъдещата трета атомна централа. За една година сме провели сеизмични изследвания и сме анализирали геоложките данни. В процеса сме включили Япония, Южна Корея и Китай, което доведе до усилване на конкуренцията“, заяви министър Танер Йълдъз, цитиран от ТРТ.

Още през 2009-2010 Турция реши да строи АЕЦ „Аккую“ с четири блока по руска технология, а впоследствие заяви готовността да построи още една централа край Синоп, като фаворити се спрягаха компании от Япония и Южна Корея.

В последно време се заговори и за трети проект на Черно море недалеч от границата с България, но тук информацията за намеренията на Анкара е много противоречива.

#Турция #АЕЦ #ядрена енергетика #АЕЦ "Аккую" #Анкара #Танер Йълдъз #атомна електроцентрала

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"