Разходите досега по „Белене“ били от държавния бюджет

Разходите досега по „Белене“ били от държавния бюджет
Диан Червенкондев представи Междинен доклад на Временната парламентарна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ „Белене“ от 2002 г. до края на март 2012 г. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Основните разходи досега по проекта за АЕЦ „Белене“ са от държавния бюджет, заяви председателят на Временната комисия „Белене“ Диан Червенкондев.

По време на парламентарното заседание Червенкондев представи Междинен доклад на Временната парламентарна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ „Белене“ от 2002 г. до края на март 2012 г., предаде Информационна агенция „Фокус“.

Според депутата от ГЕРБ в междинния доклад са участвали изключително добри специалисти от Агенцията за държавна финансова инспекция, които са работили перфектно.

Той посочи, че на базата на техните анализи работата на комисията „Белене“ е била ползотворна, и запита защо подобни инспекции не са правени през миналите години, като посочи, че през 2009 г. е нямало никаква проверка.

„Върху проекта „Белене“ е имало един широко отворен политически чадър, който не е допускал контрол върху законосъобразността на този проект. Там всичко се е работело не по документи, това се установи от множеството кашони, папки и документи, които получихме от държавните органи“, коментира Червенкондев.

„Да видим кой лъже и какви са фактите и обстоятелствата относно цената на проекта, договорите за доставка и стратегически инвеститор“, каза още председателят на временната комисия.

Той добави, че проектът за централата „Белене“ е проект с „много добри намерения“, които се изразявали в ниска цена, заетост, грандиозни печалби и като се замислел човек какво се е случвало в Тройната коалиция, се виждали много такива проекти с „добри намерения“.

За пример Червенкондев даде проекта за водното огледало, като посочи още, че имало цяла папка с проекти, започнати с „добри намерения“, но се получавали „съвсем различни резултати“.

Той заяви, че с изграждането на АЕЦ „Белене“ ще има финансова катастрофа в страната.

Той каза, че вярва на „горчивата истина“ от HSBC и RWE, посочвайки, че цената за „Белене“ е над 10.3 млрд. евро според HSBC, а „горчивият край“ според RWE бил за над 10 млрд. евро, както и че НЕК е трябвало да плати своята част от 5.4 млрд. евро.

„Станишев като един от инициаторите за референдума казва следното: нито един лев не е платен за проекта „Белене“ от държавния бюджет. Лъгани са всички 770 000 души в подписката за референдума. 300 млн. лева са дадени за поръчване на оборудване. Ако имате политическо достойнство, трябва да излезете и да кажете – извинявате, ние ви излъгахме“, заяви Диан Червенкондев.

По неговите думи  все още продължава плащането по кредита към БНП „Париба“, като 109 млн. евро са дадени за разчистване на площадката в Белене.

Червенкондев отбеляза, че тази сума е била предоставена без търг и процедура. И никой не можел да каже каква е реалната цена на платените разходи.

#Диан Червенкондев #доклад #„Белене“ #временна комисия #разходи #АЕЦ „Белене" #Сергей Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници