Борисов показа стенограма от заседание на Кабинета „Станишев“ за „Белене“

Борисов показа стенограма от заседание на Кабинета „Станишев“ за „Белене“
В цитираната диаграма е записано, че Станишев и Димитров разговарят за отлагане на заседание на МС за АЕЦ „Белене“, което според Борисов давало право на шефа на руската „Росатом“ Сергей Кириенко да направи изявление.
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов цитира стенограма от заседанието на Министерския съвет от 23 октомври 2008 г., в което тогавашният премиер Сергей Станишев и енергийният министър Петър Димитров разговарят за АЕЦ „Белене“.

Борисов представи стенограмата още в началото на правителственото заседание в сряда, предаде Информационна агенция „Фокус“.

В цитираната диаграма е записано, че Станишев и Димитров разговарят за отлагане на заседание на Министерския съвет за АЕЦ „Белене“, което според Борисов давало право на шефа на руската „Росатом“, която трябваше да строи втората централа, Сергей Кириенко, да направи изявление, че ако проектът „Белене“ закъснее, виновна за това ще е България.

Бившият енергиен министър посочи отсъствието на Станишев и тогавашния министър на финансите Пламен Орешарски, заради което не са гласувани 300 млн. лв. от акции в Българския енергиен холдинг (БЕХ) за гарантиране на АЕЦ „Белене“.

От стенограмата става ясно, че проблемът, който е бил поставен за представяне за 300-те млн. лв. през „Евростат“, е последващ проблем.

„Сиреч – те са грамотни. Сега се правят на неграмотни. Те тогава знаят какво причиняват на бюджета и на дефицита, и най-вече извън страната на финансовите институции, когато четат за такива нерегламентирани плащания на такива суми“, бе коментарът на Борисов.

Той заяви, че когато проектът за Белене се даде на „Евростат“, тогава ще бъдат необходими и допълнителните аргументации, в това число и на икономическата ефективност, както и на цената, по която ще се продава електроенергията, произведена от АЕЦ „Белене“.

„Значи те към тази дата още не знаят за какво става въпрос“, каза премиерът, припомняйки, че по-рано през деня в интервю Станишев е казвал, че не са давани пари от държавния бюджет за „Белене“.

„Бива, бива да се лъже, ама точно има тази приказка „да изкараме, че всички са маскари“, добави още Борисов.

#Сергей Станишев #Бойко Борисов #Петър димитров #министър-председател #АЕЦ „Белене"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"