Пентагонът оправда Алън по скандала с Петреъс

Пентагонът оправда Алън по скандала с Петреъс
В средата на ноември американският президент Барак Обама замрази номинацията на ген. Алън за върховен главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО заради разкриването на имейли, свързващи Алън със сексскандала с Дейвид Петреъс. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Пентагонът свали обвиненията срещу командващия силите на НАТО в Афганистан ген. Джон Алън във връзка със скандала с бившия шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс.

Алън беше обвинен в изпращане на съобщения на Джил Кели, една от жените в центъра на скандала, който в края на 2012 г. стана причина за оставката на Петреъс.

Пентагонът бе наредил отделно разследване, заявявайки, че съобщенията намекват за възможно нарушение на правилата за поведение на високопоставени военни служители.

Алън обаче отхвърли тези обвинения, припомнят радио „Гласът на Америка" и Информацонна агенция „Фокус".

В средата на ноември американският президент Барак Обама замрази номинацията на ген. Алън за върховен главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО заради разкриването на имейли, свързващи Алън със сексскандала с Дейвид Петреъс.

Разкритието беше нов неочакван обрат в разрастващия се скандал, който разтърси Вашингтон само няколко дни след преизбирането на президента Барак Обама. Конгресът на САЩ обеща да разнищи основно случая.

Представител на Пентагона съобщи пред репортери, че ФБР е разкрило кореспонденция от 30 000 страници между Алън и Джил Кели - ключова фигура в скандала, който срина репутацията на славния бивш генерал и директор на ЦРУ.

Петреъс неочаквано подаде оставка миналата седмица заради извънбрачна връзка с биографката си Паула Бродуел. Кели, която е от Тампа, щата Флорида, уведомила ФБР за заплашителните имейли по-рано тази година и те отвели разследващите органи до Бродуел. ФБР откри имейли между Бродуел и Петреъс, които разкривали връзката им.

Високопоставен представител на американското министерство на отбраната, пожелал да остане анонимен, заяви пред репортери, пътуващи с министъра на отбраната Лион Панета, че има „ясна възможност" имейлите на Алън да са свързани с разследването срещу Петреъс.

#Барак Обама #Президент на САЩ #номинация #Джон Алън #НАТО #ЦРУ #скандал #имейли #Дейвид Петреъс #Паула Бродуел #Леон Панета #министър на отбраната на САЩ #Джил Кели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »