България отваря консулство в Ирак

България отваря консулство в Ирак
Младенов е на двудневно работно посещение в Ирак, като целта на визитата му е активизиране на двустранните отношения между България и Ирак. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

България в лицето на министъра на външните работи Николай Младенов ще открие свое посолство в иракската столица Багдад в сряда.

Младенов е на двудневно работно посещение в Ирак, като целта на визитата му е активизиране на двустранните отношения между България и Ирак, предаде „Дневник.

В момента длъжността посланик на България в Ирак изпълнява Валери Рачев, който също е и началник на кабинета на Младенов.

Рачев обаче няма да остане в Багдад, а решението за негов заместник на длъжността посланик ще бъде взето по-късно от Министерския съвет.

България вече е имала посолство в Багдад, но заради войната от 2003 г. то е затворено, а старата сграда не е достъпна.

Новата българска дипломатическа мисия в Ирак се намира извън т.нар. силно охранявана Зелена зона в Багдад, където се намират държавните учреждения.

Сградата на българското посолство ще бъде разположено в близост до други представителства на чужди държави и ще съвместява функциите на резиденция и жилища за дипломатите.

Наемът на новата сграда е 150 хил. долара годишно, като тя е напълно обзаведена.

По време на работното си посещение в Ирак външният министър Младенов трябва да се срещне с официални представители на иракските власти.

В четвъртък той ще посети и столицата на иракския автономер регион Кюрдистан, където ще проведе разговори с местните власти.

Очаква се за в бъдеще и отваряне на българско консулство в най-големия град на Кюрдистан Ербил.

#България #Ирак #Багдад #посолство #консулство #Николай Младенов #Валери Рачев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници