Япония „на тръни“ след смъртта на Ким Чен Ир

Япония „на тръни“ след смъртта на Ким Чен Ир
Японският премиер Йошихико Нода свика специално заседание на кабинета, посветено на сигурността, след новината, че южнокорейският диктатор е починал. Снимка: „Мениджър“
A A+ A++ A

Японският премиер Йошихико Нода предупреди министрите в кабинета да се подготвят за всякакви неочаквани обстоятелства.

Това той направи на специално заседание, посветено на сигурността, след новината за смъртта на севернокорейския диктатор Ким Чен Ир в понеделник, съобщи говорител на правителството, цитиран от „Ройтерс“.

Главният секретар на кабинета Осаму Фуджимура заяви на пресконференция, че Япония ще работи в тясно сътрудничество със САЩ, Южна Корея и Китай за получаването на повече информация.

„Премиерът Нода инструктира министрите на заседанието, посветено на сигурността, да се подготвят за неочакваното, включително финансови въпроси, севернокорейски вътрешни проблеми и гранични проблеми. Има различни проблеми“, заяви Фуджимура.

Той допълни, че министрите не са постигнали съгласие дали трябва да се увеличи нивото на бойна готовност на японската армия, но въпросът може да бъде поставен отново на следващи заседания.

„До момента няма потвърждения за наследника, но следим внимателно събитията. Според съобщението на Северна Корея те ще приемат хора, изразяващи съболезнования, от 20 до 27 декември, а погребението ще се състои на 28 декември в Пхенян“, уточни Фуджимура.

„Трябва да следим рисковете, свързани с наследяването на Ким Чен Ир“, допълни той.

Севернокорейският лидер е починал в събота от сърдечен удар, докато пътувал във влак, съобщиха държавните медии днес.

Новината за смъртта му веднага предизвика безпокойство кой ще поеме контрола над изолираната страна и над ядрената й програма.

#Япония #Северна Корея #Йошихико Нода #премиер #Ким Чен Ир #диктатор #главен секретар #САЩ #Южна Корея #Китай #Пхенян #инфаркт #погребение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"