Меркел и Оланд честват 50 години от Елисейския договор

Меркел и Оланд честват 50 години от Елисейския договор
Преди точно 50 години френският президент Шарл де Гол и канцлерът на Федерална Република Германия Конрад Аденауер договарят сътрудничество в областта на политиката, сигурността, културата и възпитанието на младежта. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Във вторник Германия и Франция отбелязаха 50-годишнината от подписването на Елисейския договор, който поставя началото на тясното сътрудничеството между двете европейски държави.

Преди точно 50 години френският президент Шарл де Гол и канцлерът на Федерална Република Германия Конрад Аденауер договарят сътрудничество в областта на политиката, сигурността, културата и възпитанието на младежта.

Сутринта на 22 януари в Берлин e пристигнал целият Европейски парламент, начело с президента на Франция Франсоа Оланд, предаде БНР.

Оланд e посрещнал Меркел във френското посолство в Берлин, след което двете страни провели общо заседание.

Кулминацията на тържествата бе събирането на депутатите от германския и френския парламент, като в речта си пред тях Оланд призова за разширяване на перспективите пред двустранното сътрудничество, както и борбата с младежката безработица в Европа.

От своя страна Меркел припомни, че приятелството между Германия и Франция е дело на цели поколения.

Тя обеща, че Германия ще подкрепя Франция в сложни ситуации, каквато е например обстановката в Мали.

Меркел добави, че през май Берлин и Париж ще представят съвместния си план за борба с дълговете и финансовата криза в Европа.

#Германия #Франция #Президент на Франция #Канцлер на Германия #Ангела Меркел #Франсоа Оланд #сътрудничество #ЕП #Европейски парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"