Цената на АЕЦ „Белене" е 6.3 млрд.евро, Борисов е знаел, твърди „Росатом"

Цената на АЕЦ „Белене" е 6.3 млрд.евро, Борисов е знаел, твърди „Росатом"
Според директора на департамента за комуникации на „Росатом" Сергей Новиков изказванията на Борисов, че за строителството на АЕЦ „Белене" са били необходими 10 млрд. евро от държавния бюджет, предизвикват огромно учудване. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Цената на двата енергоблока на АЕЦ „Белене" през 2010 г. е била 6.3 млрд. евро, заяви директорът на департамента за комуникации на руската „Росатом" Сергей Новиков.

Новиков посочи пред ИТАР-ТАСС, че премиерът Бойко Борисов много добре е знаел тази цена, предаде БГНЕС.

Според Новиков изказванията на Борисов, че за строителството на АЕЦ „Белене" са били необходими 10 млрд. евро от държавния бюджет, предизвикват огромно учудване.

„Изказванията на българската страна, че цената на АЕЦ е 10 милиарда – са спекулация с цифрите. Ако включим съпътстващата инфраструктура в цената на проекта – електромрежи, които трябва да се изградят, градът, който трябва да се построи, тогава можем да изчисляваме разходите до безкрай. Само че не е правилно, това да се включва в цената на станцията", подчерта Новиков.

Директорът от „Росатом" посочи, че през 2010 г. на преговорите в София едно от условията на Борисов е било да не се правят разходи от държавния бюджет за проекта  в Белене.

През ноември същата година в Москва „Росатом" е предложила да построи втората атомна централа  в Българя за сметка на собствен финансов ресурс.

Българската страна в зависимост от пакета, която ще запази, който е 51%, е трябвало да покрие съответния дял от разходите за сметка на приходите от продажбата на произведената от станцията електроенергия с приблизителен срок на изплащане около 19 години.

„По този начин нито един лев от държавния бюджет нямаше да се похарчи", коментира Новиков.

Говорителят на „Росатом" каза още, че по време на преговорите в Москва през 2010 г., Българоя е заела странна позиция, заявявайки, че след като станцията ще работи на територията на България, то и всички приходи трябва да влязат в държавния бюджет.

„Ние предлагахме да построим АЕЦ, която би могла да произвежда електричество, което бихме могли да продаваме и да получаваме печалба, разплащайки се с всички участници в проекта", добави Новиков.

Той бе категоричен, че решението „да не се работи по тази изгодна схема"  е било взето от Кабинета на премиера Борисов, а не от предходното правителство на Сергей Станишев и Тройната коалиция „или който и да било друг".

Новиков добави, че  от „Росатом" са били готови да изпълнят условията за мажоритарният дял  на България от 51% от проекта за АЕЦ „Белене" , както и привличането на чуждестранен инвеститор.

#„Росатом" #Сергей Новиков #строеж #цена #централа #АЕЦ „Белене" #Бойко Борисов #министър-председател #Сергей Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"