Добрев: АЕЦ „Козлодуй" няма да затвори през 2030 г., това са спекулации!

Добрев: АЕЦ „Козлодуй" няма да затвори през 2030 г., това са спекулации!
По време на брифинг в парламента енергийният министър Делян Добрев заяви, че поредната спекулация била, че 2030 г. България ще внася електроенергия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

АЕЦ „Козлодуй" няма да затвори през 2030 г., категоричен бе икономическият и енергиен министър Делян Добрев.

По време на брифинг в парламента Добрев заяви, че поредната спекулация била, че 2030 г. България ще внася електроенергия, предаде думите му Информационна агенция „Фокус".

„Има ясни планове на системния оператор и на централното диспечерско управление, които казват, че ние ще продължим да изнасяме електроенергия. Всички анализи, документи и ремонти се правят за минимум 20 години удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок, което означава, че ще работят поне до 2040 г.", посочи Добрев.

Енергийният министъра коментира, че от БСП смятали възможно удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй" с 10 години, при положение че мощностите могат да бъдат удължени с 30 години.

„Да не би да се готвят да ги затворят, за да върви „Белене"? Не знам, но няма причина 2030 г. 5-ти и 6-ти блок да затворят", каза Добрев.

Той добави, че през 2010 и 2011 г. България е изнесла рекордно количество електроенергия до момента.

#АЕЦ „Козлодуй" #Делян Добрев #АЕЦ „Белене" #спекулации #БСП #реактори #електроенергия #внос #министър на икономиката #енергетиката и туризма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"