Дянков обясни 2000-те „калинки“ с майчинството

Дянков обясни 2000-те „калинки“ с майчинството
Финансовият министър заяви, че през ноември 2012 г. Министерският съвет е приел постановление, с което извън случая с майчинските рязко намалява възможността за назначения на държавна служба без конкурс. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Многобройните назначения без конкурс в държавната администрация са били заради служители, излезли по майчинство, заяви финансовият министър Симеон Дянков.

По-рано във вторник един от лидерите от „България на гражданите“ Тома Биков, обяви, че повече от 2000 служители в държавната администрация са назначени без конкурс след 1 август 2009 г.

„Подозираме, че тези подменени служители са политически назначения, най-вероятно „калинки“, коментира Биков.

Пред журналисти в Брюксел, където Дянков е на заседание на Съвета на ЕС по икономическите и финансовите въпроси (ЕКОФИН), той каза, че информацията на партията на Мегледна Кунева се използва по доста нечестен начин, предаде БТА.

Вицепремиерът заяви, че това са официални данни, които показват, че 30% от новите назначения не са преминали конкурсна процедура, причината за което е, че в основната си част това са заместници на служители, излезли в майчинство.

Той поясни, че по закон никой няма право да прави конкурси за временно работно място.

Дянков добави, че  същите са и данните по тези показатели и при мандатите на предишните премиери Сергей Станишев и Симеон Сакскобургготски.

Финансовият министър заяви още, че през ноември 2012 г. Министерският съвет е приел постановление, с което извън случая с майчинските рязко намалява възможността за назначения на държавна служба без конкурс.

Той даде за пример Министерството на финансите, където е било забранено заместници на служители, които не са в майчинство, да постъпват на работа без конкурс, дори това да води до забавяне на процедурите.

Дянков отбеляза още, че през декември 2012 г. правителството е утвърдило допълнителни промени, които не позволяват без процедура да бъде назначаван и помощен технически персонал.

#Симеон Дянков #калинки #държавна администрация #назначения #майчинство #конкурс #процедури #Тома Биков #„България на гражданите“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »