Тома Белев: Застрояват и между Несебър и Равда

Тома Белев: Застрояват и между Несебър и Равда
Природозащитникът Тома Белев от Коалиция „За да остане природа в България“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В момента се извършва най-голямото ограбване на природните богатства в България, алармира природозащитникът Тома Белев от Коалиция „За да остане природа в България“.

Според Белев, който направи разкритията за унищожаването на дюните в местността „Кокала“ между Равда и Несебър, понастоящем терени между Несебър и Равда се застрояват и се възлага нов устройствен план за Банско.

Концесионер на плажна ивица се оплакал на Белев, че се строи в близост до базата на НСА между Несебър и Равда и това са същите хора, които незаконно застрояват 29-те дка дюни.

В момента се извършва закрепване на последното ограбване по отношение Закона за държавното териториалното устройство, но това се случва и в горите като се сключват евтини дългосрочни договори – по 15, по 30 години, евтини договори, твърди Белев, цитиран от БГНЕС.

„Най-голямата фирма в България, с най-голям капитал БЕХ, оценява на 6 милиарда, държавните гори, които са около 30% от територията на страната около 3.4 млн. хектара, тяхната оценка е около 24 милиарда, като сложим още 0.27%, които са паркове и резервати, като сложим и държавните земеделски земи, които са много малко около 200 хил. хектара, това са по груба оценка около 31-32 милиарда, чисто материална стойност“, цитира статистиката Белев.

Според природозащитника, властимащите се опитват да заграбят всичко преди да е паднало мандалото, защото те знаят, че повече кражби няма как да стават. И това се вижда с натиска за втори лифт и нови писти в Банско. По същия начин е с отдаването на дивеча – всичко се раздаде и се укрепва с едни дългосрочни договори. Същото е с водите.

„Сега имаме спиране на строежите, които сега след отстраняване на несъответствията между строителни книжа, разрешения за строителство, подробни устройствени планове, екологични оценки, оценки за съвместимост – те ще могат да започнат отново.“, твърди Тома Белев.

Все пак Белев е оптимист. Според него, от нас зависи колко ще продължат да ни лъжат, затова и протестите няма да престанат, независимо дали се отнася за екологични или социални проблеми, защото те са глас срещу лъжата.

„Най-важното е да информираме обществото и хората да гласуват, да се чува техния глас, колкото и да ни обясняват, че няма смисъл“, апелира към гражданско мислене и поведение Тома Белев.



#Тома Белев #„За да остане природа в България“ #Равда #Несебър #Банско

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"