Протестиращите от ВМЗ: Затворниците живеят по-хубаво от децата ни!

A A+ A++ A

Цялата общественост от Сопот, Карлово и околните села е излязла да подкрепи поредния протест на работниците от ВМЗ – Сопот, споделиха служителите.

По-рано във вторник работниците от Вазовските заводи започнаха ефективен протест, охраняван от 150 полицаи.

Засилените мерки за сигурност бяха въведени по всички кръстовища около завода, към които се насочиха протестиращите оръжейници, включително това на Подбалканския път София–Бургас.

Заради протеста на учениците от Сопот в понеделник, които подкрепиха родителите си в исканията им за спешни мерки срещу кризата в завода, те са получили предупрежения за изключване от училище от директорката.

По-късно през деня Пловдивският окръжен съд отложи делото за откриване на производство по несъстоятелност на ВМЗ - Сопот, съобщиха от пресцентъра на съда.

Делото, заведено от акционерното дружество „Механичен завод - Девин“ АД, който е кредитор на ВМЗ, беше отложено за 18 февруари за събиране на доказателства по искане на ответника.

Искът на „Механичен завод“ е за над 2 млн. лева. Делото се разгледа при закрити врати, но Пловдивският окръжен съд допусна присъединяването като втори кредитор на Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Директорът на завода Иван Стоенчев вече заяви, че закриването на губещите производства е част от оздравителната програма на предприятието.

Оздравителната програма трябва да бъде предоставена на синдикатите, като според икономическия анализ на ръководството на ВМЗ трябва да се съкратят 900 души.

Протестиращите работници споделят, че хората, които бъдат съкратени от завода, няма къде да работят, предаде БГНЕС.

„Те умират, още отсега умират. Гладни, жадни, децата им плачат. Това е ужас. Не знам тази държава дали мисли за нас“, споделят хората.

Затворниците живеели по-хубав живот, отколкото сега децата на служителите на ВМЗ, добави Николина Йотовска, която е работила 10 години със затворници от град Баня.

„Нас ни боли, като ги гледаме сега вътре как са затворени, а ние, родителите, тука с мъка сме дошли. И от липса и на пари, защото ние трябва да им подадем на тях да си вземат една закуска. Да излязат и те като деца, както трябва да бъдат. Родителят може ли да седне да се нахрани, а децата да гледат?“

В четвъртък синдикатите и ръководството на ВМЗ – Сопот, ще обсъдят програмата, кога ще спре ефективната стачка и колко работници ще бъдат съкратени.

От синдикатите заявиха, че броят на съкратените не трябва да надхвърля 500 души, но от ръководството на ВМЗ смятат, че това ще е трудно, защото задълженията на завода са 150 млн. лв.

Миналата седмица парламентарната комисия по икономическа политика подкрепи изваждането на ВМЗ – Сопот, от списъка с държавните компании, чиято приватизация може да се извърши единствено по специална стратегия.

#ВМЗ #Сопот #протест #ученици #предупреждение за изключване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »