БХК завежда дело в Страсбург срещу провокиране на етническа омраза от „Атака“ след размириците в Катуница

A A+ A++ A

Българският хелзинкски комитет (БХК) завежда дело за разпространяването на език на омразата от „Атака“ срещу ромите.

Такова дело от БХК завеждат за първи път в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), като то ще бъде водено от името на трима български граждани от ромски произход, съобщиха от Комитета.

Мотивите на БХК са, че през септември 2011 г. заради безредиците в Катуница от партията на Волен Сидеров разпространявали расистката брошура, озаглавена „Циганската престъпност - опасност за държавата“, заедно с агитационни листовки, в подкрепа на Сидеров за президент.

Брошурата, без да посочва първоизточник на информацията, приписвала на ромите  престъпления, внушавайки, че малцинството е носител на престъпност, която застрашавала държавата.

Три инстанции на прокуратурата последователно отказвали да образуват досъдебно производство по случая, въпреки че провокирането на етническа омраза и дискриминация е престъпление по Наказателния кодекс.

От БХК посочват, че международното и европейското право също задължават държавата да преследва и наказва адекватно извършителите на подобни престъпления от омраза.

Делото е първото от серия подобни за разпространението на враждебна реч от „Атака", която е парламентарно представена партия, и нейния лидер Волен Сидеров.

Следващите дела са продължение на гражданските дела на коалицията „Граждани срещу омразата", заведени срещу Сидеров през 2006 г.

През 2011 г. БХК поиска депутатите да излезят с декларация срещу преиздадените антисемитски книги на Сидеров „Властта на Мамона" и „Бумерангът на злото" , но това не се случи.

#Български хелзинкски комитет #БХК #Страсбург #роми #Катуница #омраза #дискриминация #Волен Сидеров #Европейски съд за правата на човека #„Атака"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"