Международният съд може да хване сина на Кадафи „във въздуха“

Международният съд може да хване сина на Кадафи „във въздуха“
Луис Морено-Окампо, главен прокурор на Международния наказателен съд. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Синът на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи – Сейф ал Ислам, е установил непряк контакт с Международния наказателен съд в Хага с цел да организира предаването си.

Сейф ал Ислам е заявил, че иска да докаже, че е невинен по обвиненията във военни престъпления, съобщи прокурорът от Международния наказателен съд в Хага Луис Морено-Окампо, цитиран от „Ал Джазира“.

Морено-Окампо каза, че МНС е предупредил Сейф ал Ислам, че ако се опита да избяга със самолет от пустинята Сахара, където се укрива сега, то самолетът му ще бъде прехванат във въздуха.

„Имаме информация, че група наемници се опитва да помогне на Сейф ал Ислам да избяга в друга страна, така че се опитваме да предотвратим това. Ние работим също с някои страни в тази насока. Твърди се, че някои от наемниците били южноафриканци“, заяви Морено-Окампо.

Той подчерта, че съдът в Хага не се опитва да сключи каквато и да е сделка със Сейф ал Ислам, а просто да му обясни, че той трябва да бъде съден за военни престъпления.

„Ако се договорим, ще предприемем логистични действия за транспортирането на Сейф ал Ислам“, каза говорителят на съда в Хага Фади ал Абдула, цитиран от „Ал Джазира“.

„Не можем да обсъждаме какво е необходимо на този етап. Има различни сценарии в зависимост от това къде се намира Сейф ал Ислам“, допълни Фади ал Абдула.

Кореспондентът на „Ал Джазира“ в Триполи Хасим Ахелбара съобщава, че официалните власти „не са доволни“ от информацията за осъществената връзка между Сейф ал Ислам и трибунала в Хага, и настояват Сейф ал Ислам да бъде съден от либийците без намеса на трета страна.

Според новите либийски власти, цитирани от ИТАР-ТАСС, Сейф ал Ислам, който се готвеше да наследи Муамар Кадафи начело на Либия, се опитва да избегне задържането си в родината заради опасения за живота си.

В същото време се смята, че синът на Кадафи се опитва да се предаде на базирания в Хага Международен наказателен съд, както той самият е декларирал ден по-рано, отново според говорители на бунтовниците, които след залавянето и убийството на бившия диктатор на 20 октомври в гр. Сирт контролират изцяло Либия.

ПНС по-рано съобщи, че Сейф ал Ислам е готов сам да се предаде на Международния наказателен съд в Хага, издал заповед за ареста му, но все още не знае как да го осъществи.

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за задържането на Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам Кадафи и бившия началник на либийското разузнаване Абдулах ал Сануси, за когото се смята, че вече е в Нигер заедно със Сейф ал Ислам, по обвинения във военни престъпления още през юни 2011 г.

В събота се появиха съобщения, че Сейф ал Ислам продължава да е на либийска територия близо до границата с Нигер под защитата на номади туареги.

„Нигер е задължена да предаде Сейф ал Ислам Кадафи и Абдулах ал Сануси, ако те влязат в страната, тъй като тя е страна по Римския договор за Международния наказателен съд“, заяви късно вечерта в сряда Фади ел Абдала, говорител на съда, цитиран от в. „Триполи поуст“.

Международни коментатори вече отбелязаха, че убийството на Муамар Кадафи е предотвратило тежък съдебен процес, чието разрешаване не би било лесно с оглед на това, че щеше да бъде съден бивш държавен глава на суверенна държава, докато самият Международен наказателен съд е все още неутвърдила се международна институция. Процесът срещу сина на Кадафи обаче, ако той се предаде или бъде заловен, се очаква по-скоро като „по-лесен“ случай, чието разрешаване би затвърдило авторитета на МНС.

#Луис Морено-Окампо #Международен наказателен съд #Муамар Кадафи #Либия #Нигер #предаване #МНС #Сейф ал-Ислам #Сейф ал Ислам #военни престъпления

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"