Клаус Шваб: Световната икономика още е застрашена от срив

Клаус Шваб: Световната икономика още е застрашена от срив
Основателят на Световния икономически форум Клаус Шваб. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Светът още не се е изплъзнал от лапите на кризата в глобалната икономика въпреки големите очаквания за ръст в началото на 2013 г., заяви основателят на Световния икономически форум Клаус Шваб.

„Проблемите и рисковете не са изчезнали. Световната икономика все още е застрашена от срив при рискова обстановка“, заяви швейцарският икономист в интервю за Асошиейтед Прес в навечерието на ежегодната среща в планинския курорт Давос в Швейцария.

Според него никой икономист не би отрекъл, че пазарите са започнали годината много силно, много борсови индекси са достигнали най-високото си равнище от много години насам, а валутният съюз вече не изглежда застрашен от разпадане.

Шваб отчита това като голямо постижение, както и фактът, че централните банки в света имат обезпечени финансови системи с нови пари.

Въпреки този оптимизъм Клаус Шваб призова правителствените и бизнес лидери да се съсредоточат върху политика на „предпазлив реализъм“ и възстановяване на общественото доверие, за да избегнат нова голяма финансова криза.

„Безработицата остава висока и то в много развити икономики, а вярата на обществото в правителствените и бизнес лидерите намалява с всеки изминал месец. Еврозоната и Япония са в рецесия. А политици в САЩ, най-голямата икономика в света, не успяват да постигнат споразумение по бюджета, за да предотвратят потенциално изпадане в неплатежоспособност, което би предизвикало хаос на финансовите пазари. Дори САЩ да постигнат споразумение, както се очаква, то може да включва големи орязвания на държавните разходи, от което би пострадала световната икономика“, заяви той.

Шваб е категоричен, че икономическият растеж се основава на оптимизъм сред потребителите и сред инвеститорите, затова лидерите са изправени пред предизвикателството да дадат на хората увереност да гледат с оптимизъм в бъдещето. Никой обаче не бива да си затваря очите пред основния проблем - новият икономически растеж е растеж с безработица, което означава, че икономиките не растат достатъчно, за да намалят безработицата.

Световният икономически форум, който е най-популярното събитие сред икономистите по света, се очаква да привлече над 2500 представители на политическия и финансовия елит от всички континети тази седмица. Организатори, журналисти, политици започнаха да се стичат с влакове и коли в заснежения курорт.





#Давос #Световен икономически форум #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"