Ливанските медии: България е уведомила ЕС за участието на „Хизбула“ в атентата

Ливанските медии: България е уведомила ЕС за участието на „Хизбула“ в атентата
Ливанският вестник „Ал-Хаят“ пише, че че новината е дошла дни след като външният министър Младенов е направил изненадващо посещение в Израел, за да уведоми израелските лидери за разследването на атентата срещу автобус, при който загинаха петима израелски
A A+ A++ A

Седмица след посещението на българския външен министър Николай Младенов в Израел и на вътрешния министър Цветан Цветанов в Брюксел пресата в Ливан излезе с нова информация.

Ливанският вестник „Ал-Хаят“, позовавайки се на европейски източник, пише, че България е информирала представители на ЕС, че разполага с доказателства за участието на „Хизбула“ в атентата на бургаското летище, предаде БГНЕС.

Вестникът посочва още, че Цветанов е информирал колегите си от ЕС на среща при закрити врата миналия четвъртък, че властите са събрали доказателства, доказващи участието на „Хизбула“ в бомбения атентат от 18 юли.

Вестникът пише още, че новината е дошла дни след като Младенов е направил изненадващо посещение в Израел, за да уведоми израелските лидери за разследването на атентата срещу автобус, при който загинаха петима израелски туристи, българският им шофьор и атентаторът.

По-рано тази година България отрече информация на израелската телевизия „Канал 2“, че разследването на българските власти ще свърже „Хизбула“ с атентата, отбелязва левинското издание.

Израел и САЩ обвиниха ливанската групировка, че стои зад бомбения атентат, и призоваха ЕС да я включи в списъка си с терористични групи. „Хизбула“ не е отрекла, нито потвърдила участие в атентата.

Според ливанския вестник българският министър ще даде пресконференция следващата седмица, на която ще разкаже за разследването на атентата.

Източникът на изданието споделя, че Германия и Франция се противопоставяли на включването на „Хизбула“ в черния списък на ЕС, защото смятат, че не е моментът да се дестабилизира Ливан.

От друга страна обаче, САЩ, Великобритания и Израел притискали ЕС да го направи.

„Ал-Хаят“ допълва, че ЕС ще обсъди въпроса за включването на „Хизбула“ в черния си списък през февруари.

Европейският източник, цитиран от вестника, посочва още, че властите в Ливан все още не били информирани за подробностите по разследването и че президентът Мишел Слейман и премиерът Наджиб Микати ще бъдат уведомени, когато България сметне за уместно.

„Ал-Хаят“, позовавайки се на друг източник на ЕС, пише, че България все още не е уведомила европейските си партньори за разследването.

#министър на външните работи #Николай Младенов #посещение #доклад #Израел #министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов #Брюксел #преса #вестник #Ливан #ЕС #Европейски съюз #атентат #„Хизбула"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"