Партията на Кунева: 50% от чиновниците на ГЕРБ са "калинки"

Партията на Кунева: 50% от чиновниците на ГЕРБ са "калинки"
Тома Биков от движението "България на гражданите"
A A+ A++ A

Половината от чиновниците в държавната администрация, назначени от началото на управлението на ГЕРБ, са "калинки", заяви Тома Биков от движението "България на гражданите" на Меглена Кунева.

Според Биков, правителство не е направило нищо за администрацията с изключение на едно - да разчита на политически назначения, предаде БГНЕС.

„Държавата се управлява на принципа на пресцентъра - как да се поднесе една информация, за да се приема по начина, по който искат управляващите", отбелязва той в изявление на „България на гражданите" във вторник.

Според него това е опасно, защото тези хора са заложили "бомби" за следващото управление.

В България работят 6361 чиновници. От тях ГЕРБ са назначили 2786, от които само 716 с конкурс и на практика от 5 назначени, само 1 е с конкурс, заяви на свой ред Димитър Танев, също член на "България на гражданите".

Танев направи подробна справка за различните министерства, която потвърждава основния извод.

Поводът е една стратегия за администрацията, появила се на сайта на МС в края на миналата година и фактът, че от Националния съвет на България на гражданите са направили питания до министерствата и МС за числеността на персонала, назначенията по време на мандата и заплатите.

Димитър Танев смята, че ГЕРБ нямат моралното право да правят това, защото са обещали ред и прозрачност, както и служителите да получават равно заплащане. Той допълни, че след проверка е установил, че назначенията с конкурс в администрацията са по-скоро изключение, отколкото правило, което е широко отворена врата за навлизане на хора без компетенции и без нужната квалификация.

Танев съобщи също, че четири министерства са получили допълнителни средства за заплати, въпреки скандала с бонусите от миналата година. В МЗ са си увеличили заплатите в централната администрация с 50%

„Има дори заплати на директори в МРРБ, чийто заплати са по 3100 лв. месечно, 2777 лв. са в Министерството на транспорта, а разликата в заплащането на ръководители на еднакви нива в администрацията е 500 лв.", допълни той.

#Тома Биков #Меглена Кунева #"България на гражданите" #ГЕРБ #държавната администрация #Димитър Танев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"