Холандецът Йерун Дейселблум пое председателството на Еврогрупата

Холандецът Йерун Дейселблум пое председателството на Еврогрупата
Новият председател на Еврогрупата е холандският министър на финансите Йерун Дейселблум. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Новият председател на Еврогрупата е холандският министър на финансите Йерун Дейселблум, който бе избран на срещата на финансовите министри на 17-те страни от еврозоната в понеделник вечерта в Брюксел.

Дейселблум е бил избран с почти пълно единодушие без един глас, съобщи Ги Шулер, говорителят на сегашния председател на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, предаде БТА.

Единствена Испания е гласувала против кандидатурата на холандския финансов министър.

Йерун Дейселблум ще стане едва вторият председател в историята на Еврогрупата. Досега постът, създаден през 2005 г., е бил заеман само от люксембургския премиер Жан-Клод Юнкер, който се превърна в ключов играч в борбата срещу дълговата криза в еврозоната.

Холандският финансов министър бе единственият кандидат за председател на Еврогрупата - пост с мандат две години и половина. Въпреки това колегите му от еврозоната поискаха от него да изложи в общи линии своите планове преди гласуването.

„Доверието започна да се завръща в еврозоната“, заяви Йерун Дейселблум, след като бе избран. В същото време той предупреди, че е необходима още много работа, за да бъде генериран икономически растеж и да бъде повишена заетостта.

„Трябва да запазим набраната инерция... Трябва да изпълняваме нашите собствени решения... и да предприемаме по-нататъшни стъпки, където е необходимо“, призова новият председател на Еврогрупата.

Той посочи банковия съюз, фискалната консолидация и конкурентоспособността като ключови въпроси, изискващи по-нататъшни действия от страна на 17-те държави от еврозоната.

Мнозина във финансово затруднените страни от еврозоната се опасяват, че Йерун Дейселблум, който е представител на една от малкото държави в клуба с максимален кредитен рейтинг AAA, ще заложи на сурови мерки за икономии за сметка на солидарността.

Холандецът припомни по този повод, че е член на левоцентристката Партия на труда, и даде да се разбере, че като социалдемократ вярва в солидарността.

„Ако подходим към еврозоната като зона с биеща на очи разделителна линия в средата между страните с максимален кредитен рейтинг AAA и останалите, между севера и юга, няма начин да се придвижим напред“, предупреди Йерун Дейселблум.

#Йерун Дейселблум #Жан-Клод Юнкер #Холандия #Люксембург #еврогрупа #кредитен рейтинг #дългова криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?