Предсрочни парламентарни избори в Израел

Предсрочни парламентарни избори в Израел
Основен фаворит е партията на премиера Бенямин Нетаняху „Ликуд", за която обикновено гласуват по-бедните слоеве на израелското общество. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Израел провежда предсрочни парламентарни избори във вторник.

Основен фаворит е партията на премиера Бенямин Нетаняху „Ликуд", за която обикновено гласуват по-бедните слоеве на израелското общество, предава БГНЕС.

„Ликуд" изповядва националконсервативни цености и се стреми да съхрани бъдещето на Израел като държава на евреите, а привържениците на партията застъпват становището за продължаване на еврейската колонизация на Западния бряг на река Йордан.

Бенямин Нетаняху изрази увереност, че традиционните му поддръжници няма да го изоставят и „ще се върнат у дома". Той отново повтори обещанията си да гарантира сигурността на Израел и да строи еврейски селища въпреки недоволството на международната общност.

„Реши за кого ще гласуваш - за разделен и слаб Израел, или за единен и силен Израел и за голяма управляваща партия," обърна се той към избирателите.

„Ликуд" ще се яви на изборите с обща листа с ултранационалистката партия на бившия външен министър Авигдор Либерман „Израел бейтену („Нашият дом Израел").

Проучванията сочат, че коалицията ще спечели крехко парламентарно мнозинство в Кнесета - 62-63 места от общо 120. Ако прогнозите се потвърдят, това ще означава отсъпление за „Ликуд" и „Израел бейтену" - с 10 депутатски места по-малко, в сравнение с изборите изборите през 2009 г.

Сондажите сочат още, че Партията на труда на Шели Яшмович ще вземе 16-17 депутатски места, а „Еврейски дом" на милиардера Нафтали Бенет (бивш началник на кабинета на Нетаняху) - около 14.

Покачването на рейтинга на „Еврейски дом" напоследък за сметка на „Ликуд" наблюдателите обясняват с това, че и Бенет, подобно на премиера, се обявява за продължаване на политиката на заселничество.

Около 1/5 от израелските граждани са от арабски произход. Арабската лига ги призова да гласуват - за да бъдат представени в парламента и „да могат да се противопоставят на расистките закони, които може да бъдат гласувани в Кнесета". Проучванията обаче сочат, че от израелските араби ще гласуват по-малко от половината.

#Израел #Бенямин Нетаняху #премиер на Израел #„Ликуд" #Авигдор Либерман #„Нашият дом Израел" #Партия на труда #Шели Яшмович #„Еврейски дом" #Нафтали Бенет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници