Европейските партньори на ДПС искат дебат в ЕП заради нападението срещу Доган

Европейските партньори на ДПС искат дебат в ЕП заради нападението срещу Доган
Подобно нападение срещу председател на партия поставя по-широкия въпрос за състоянието на демокрацията в България, смята председателят на групата на АЛДЕ в ЕП. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Ситуацията в България“ да бъде подложена на дебат в Европейския парламент, предлага председателят на групата на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) Ги Верхофстат.

Предложението е свързано с нападението над вече бившия лидер и вече пожизнен председател на ДПС Ахмед Доган, предаде БТА.

По думите на Ги Верхофщад тази „шокираща сцена“, която той определя като „опит за убийство“, не трябва да бъде подценявана, защото е „цяло чудо, че този инцидент не е завършил трагично“.

„Подобно нападение срещу председател на партия поставя по-широкия въпрос за състоянието на демокрацията в България. ДПС и неговият председател предлагат широка политическа платформа за мнозина в страната. Българските власти трябва да изправят в ускорен срок отговорните пред правосъдието“, пише в изявлението на председателя на АЛДЕ.

„Заедно с ДПС силно вярваме в общество, основано на либералните ценности за свобода, човешки права, зачитане на малцинствата и плуралистична политическа система. За съжаление това все още не е достатъчно убедително в България. Ще продължим да се борим, за да бъдат тези ценности защитени и уважавани както в България, така и в останалата част от ЕС“, завършва официалното съобщение на Ги Верхофщад.

АЛДЕ е третата по големина политическа група в ЕП с общо 85 евродепутати, като българските представители са избрани от листите на ДПС и на НДСВ. Общият брой на депутатите в ЕП е 754. Следващата пленарна сесия на ЕП е насрочена за периода от 4 до 7 февруари в Страсбург.

#Ахмед Доган #ДПС #АЛДЕ #ЕС #ЕП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"