Бургас, Поморие, Созопол и Царево подали сигнали за строителство в защитени територии

Бургас, Поморие, Созопол и Царево подали сигнали за строителство в защитени територии
Общините са изпратили тези сигнали, който са подадени при тях, след писма от Междуведомствената комисия, където в момента се обработват от експертите. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Общините на Бургас, Созопол, Поморие и Царево са подали сигнали за строителство в защитени територии и земи от  НАТУРА 2000,  съобщи областният управител Константин Гребенаров.

Сигналите на четирите общини, пратено до Междуведомствената комисия, са за преотреждане на земи от държавния горски фонд и смяна на статута им с цел строителство, предаде Информационна агенция „Фокус".

Общините са изпратили тези сигнали, който са подадени при тях, след писма от Междуведомствената комисия, където в момента се обработват от експертите.

Гребенаров добави, че до сряда трябва да излязат резултатите на комисията, което бе назначена след скандала с дюните край Несебър.

Подадените сигнали били от журналисти, като единият случай касае строеж на плажа в Харманите и евентуален строеж на територията на плажа на къмпинг „Корал". И двата случая се проверяват.

Областният управител каза, че предстои да бъдат извършени технически експертизи, наслагване на кадастралните карти, за да се види дали има нарушения.

„В единия случай дали застъпват територията на плажа, а по-късно за „Корал" получихме информация, че главния архитект на община Царево си е изтеглил строителното разрешение, така че там строителство не е извършено и скоро няма да бъде извършено, докато не се реши дали строителното разрешение няма да бъде атакувано от инвеститора и какви ще бъдат неговите действия в бъдеще", каза още Гребенаров.

До момента няма нарушения, свързани със строителство на защитена територия, като за два от случаите експертите са установили, че не е приключила процедурата по смяна на статута.

Областният управител на Бургас посочи, че се очаква информация от съответната община дали това е липса на информация в областната администрация, или действително има някакви пропуски при процедурата.

„Така че впоследствие ще търсим решение на тези два проблема", каза още Гребенаров.

#Константин Гребенаров #Бургас #Созопол #Поморие #сигнали #комисия #експерти #НАТУРА 2000 #земи #държавен горски фонд #строеж #строителство #статут #защитени територии #областен управител на Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »