Обама се закле като президент на САЩ за втори път

Обама се закле като президент на САЩ за втори път
Според конституцията на САЩ президентският мандат изтича в 12:00 часа през деня на 20 януари, но тъй като денят беше неработен за официалните институции, президентът и вицепрезидентът положиха клетва на закрити церемонии в Белия дом. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Барак Обама положи публично клетва като президент на САЩ за втори пореден път.

След полагането на клетвата последвали топовни салюти, предаде Си Ен Ен, цитирана от Информационна агенция „Фокус".

Преди Обама клетва положи вицепрезидентът Джо Байдън. Химнът на САЩ бе изпълнен от Бионсе.

Според конституцията на САЩ президентският мандат изтича в 12:00 часа през деня на 20 януари, но тъй като денят беше неработен за официалните институции, президентът и вицепрезидентът положиха клетва на закрити церемонии в Белия дом.

Клетвата бе повторена „пред всички“ на 57-ата по ред тържествена иногурация на американски президент.

В началото на своя първи мандат Барак Обама отново се закле два пъти, но по друга причина. Тогава съдията от Върховния съд Джон Робъртс обърка текста на клетвата, а Обама повтори думите му и се наложи на следващия ден да се закълне още веднъж, вече с правилния текст.

В понеделник денят на Обама започна с посещение на църковна служба. Направо от храма той се отправи към украсената със знамена Капитолия.

Церемонията бе на специална трибуна от западната страна на хълма на властта. 1600 души ще присъстват с покани на тържеството и на тържествения обяд след това.

Първата официална реч за новия президентски мандат на Обама е веднага след това.

Церемонията показва на специалните екрани, разположени по главния вашингтонски булевард.

Иногурацията на президента е една от най-старите традиции в сравнително младия политически живот на САЩ. В съвременния си вид тя съществува от 1841 г.

В конституцията на САЩ са посочени само датата за встъпване в длъжност и думите на президентската клетва – 35 на брой. Всичко останало е дан на традицията, която включва речта на президента и парада по улиците на Вашингтон.

Преди четири години парадът стана известен с първо участие на оркестъра на хомосексуалистите и лесбийките. Участието на този оркестър е гарантирано и сега.

Многобройни иногурационни балове се провеждат по традиция в столицата. С какво ще бъде облечена първата дама на САЩ – това ще стане едва ли не първа тема за американските медии след баловете. Официалните тоалети на първите дами се предават за съхранение в Смитсъновия музей за американска история във Вашингтон и стават част от постоянната експозиция, посветена на съпругите на президентите на САЩ.

За сигурността по време на церемониите отговаря, както винаги, „Сикрет сървис“. Тя осъществява общото ръководство на всички американски служби, осигуряващи безопасността и опазването на реда във Вашингтон. Хилядите полицаи ще бъдат подпомогнати частично от доброволци.

Службите за сигурност предупреждават, че на 21 януари заради претоварени мрежи могат да възникнат трудности с телефонните връзки. Транспортът в центъра на столицата няма да се движи, затварят се и няколко моста между Вашингтон и съседната Вирджиния.

Иногурацията на Барак Обама ще го постави на изпитание пред метеорологичните условия в столицата. Разбира се, „вашингтонският студ“ от три градуса над нулата ще бъде проблем и за гостите, несвикнали на такива температури в района. Самият Обама обаче ще трябва да се закълне без връхна дреха.

На президента му предстои и т.нар. „проклятие на втория мандат“. В американската история се е наложила своеобразна тенденция: вторият мандат за много президенти преминава много по-трудно от първия.

Засега Барак Обама изглежда победител – не само заради успеха на изборите, но и благодарение на многобройните победи над републиканците по конкретни въпроси.

Той успя да постигне повишаване на данъците за по-богатите американци при запазване на данъчните облекчения за средната класа. Налице е реформа в здравеопазването, договор с Русия за нападателните оръжия със среден обсег.

Барак Обама успя да изведе войските от Ирак и да започне излизането от Афганистан.

Той успя дори да подпише указ за частично ограничаване на безконтролната продажба на оръжие в САЩ. Дали ще успее да продължи в същия дух и през втория мандат, остава главна интрига за световната публика.

#Барак Обама #Президент на САЩ #Джо Байдън #вицепрезидент на САЩ #клетва #иногурация #Капитолия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"