И ПИБ поиска фалит на ВМЗ, отложиха делото

И ПИБ поиска фалит на ВМЗ, отложиха делото
Делото, заведено от акционерното дружество „Механичен завод - Девин“ АД, който е кредитор на ВМЗ, беше отложено за 18 февруари за събиране на доказателства по искане на ответника. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Пловдивският окръжен съд отложи делото за откриване на производство по несъстоятелност на ВМЗ - Сопот, съобщиха от пресцентъра на съда.

Делото, заведено от акционерното дружество „Механичен завод - Девин“ АД, който е кредитор на ВМЗ, беше отложено за 18 февруари за събиране на доказателства по искане на ответника.

Искът на „Механичен завод“ е за над 2 млн. лева, предаде Информационна агенция „Фокс“.

Делото се разгледа при закрити врати, но Пловдивският окръжен съд допусна присъединяването като втори кредитор на Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Директорът на завода Иван Стоенчев вече заяви, че закриването на губещите производства е част от оздравителната програма на предприятието.

Оздравителната програма трябва да бъде предоставена на синдикатите, като според икономическия анализ на ръководството на ВМЗ трябва да се съкратят 900 души.

В четвъртък синдикатите и ръководството на ВМЗСопот, ще обсъдят програмата, кога ще спре ефективната стачка и колко работници ще бъдат съкратени.

От синдикатите заявиха, че броят на съкратените не трябва да надхвърля 500 души, но от ръководството на ВМЗ смятат, че това ще е трудно, защото задълженията на завода са 150 млн. лв.

Миналата седмица парламентарната комисия по икономическа политика подкрепи изваждането на ВМЗСопот, от списъка с държавните компании, чиято приватизация може да се извърши единствено по специална стратегия.

#несъстоятелност #дело #кредитор #Първа инвестиционна банка #ПИБ #Пловдив #Окръжен съд #Сопот #ВМЗ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »