Добрев: Проектът за „Белене“ е трябвало да бъде прекратен още през декември 2008 г.

A A+ A++ A

Проектът за АЕЦ „Белене“ е трябвало да бъде прекратен още през декември 2008 г., заяви енергийният министър Делян Добрев.

Добрев показа документи от кореспонденция между българската НЕК и германския енергиен гигант RWE, за които по-рано в понеделник премиерът Бойко Борисов спомена. RWE участваха в смесената компания за изграждането на АЕЦ „Белене“, предаде БГНЕС.

Добрев коментира писмо от RWE от 13 юли 2009 г., в което се посочва, че делът на НЕК в проектната компания възлиза на 5.4 млрд. евро и е 51%.

Добрев сметна с помощта на елка, че общата стойност на централата „Белене“  е щяла да струва 10.59 млрд. евро. Толкова е и ориентировъчната цена, предложена в доклада на „Ейч Ес Би Си“, който според енергийния министър въобще не е доклад – 10.3 млрд. евро.

На въпрос, след като от ГЕРБ са знаели още в началото на своето управление, че бъдещата втора електроцентрала ще струва толкова, защо не са се отказали и спрели проекта още през 2009 г., Добрев не даде конкретен отговор, а хвърли вината отново на Тройната коалиция.

Той посочи, че първият момент, в който е трябвало да бъде прекратен проектът за  АЕЦ „Белене“, е бил през декември 2008 г., когато изпълнителният директор на НЕК е казал на тогавашния енергиен министър Петър Димитров, че компанията няма пари и не може да финансира проекта.

Другият момент е бил, след като се е разбрало, че изграждането на АЕЦ „Белене“ ще струва над 10 млрд. евро, а българската част – 5.4 млрд. евро.

От писмото на RWE обаче става ясно, че 5.4 млн. евро са обявени от немската компания седмица след парламентарните избори, които вече са били спечелени от ГЕРБ.

Министър Добрев не отговори и на въпроса, защо след като „Росатом" в края на 2010 и началото на 2011 г. изпълниха искането на българското правителство и дадоха твърда цена на АЕЦ „Белене" от 6.3 млрд. евро,  не е била приета.

Сумата от 6.3. млрд. е цената на централата без инфраструктурата за присъединяване към електрическата мрежа.

„Това правителство в продължение на две години и половина преди решението за отказ през март 2012  г. направи всичко възможно - нае международни консултанти, търси друг стратегически партньор, за да се опита да реализира по някакъв начин този проект", коментира Добрев.

#„Атомстройекспорт" #Бойко Борисов #министър-председател #ГЕРБ #тройната коалиция #министър на икономиката #енергетиката и туризма #Делян Добрев #документи #RWE #АЕЦ „Белене" #централа #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"