Младенов: България работи за свободна търговия между ЕС и Япония

A A+ A++ A

Една от най-важните задачи пред българската дипломация е постигането на споразумение за свободна търговия между ЕС и Япония, заяви министърът на външните работи Николай Младенов.

Освен целия ЕС България също ще има огромна полза от подобно споразумение, бе категоричен българският първи дипломат на среща с посланика на Япония в София Такаши Коидзуми, съобщиха от пресцентъра на Външно министерство.

Японският посланик Такаши Коидзуми е заявил, че е доволен от икономическите и търговските връзки, но има какво да се направи в областта на туризма.

Сред обсъдените теми е било и предстоящото заседание на Международната работна група по санкциите срещу Сирия, на което България е домакин.

Последното заседание се проведе в Токио и българските власти се надяват Япония да ни помогне с опита си, изтъкват от МВнР.

На 29 ноември 2012 г. Съветът на ЕС по външни работи (търговия) одобри мандат за договарянето на споразумение за свободна търговия с Япония и даде разрешение за започване на преговори по рамково споразумение.

Япония е седмият по големина търговски партньор на ЕС, а ЕС заема трето място сред търговските партньори на Япония с дял съответно от 3,6% и 11% от търговията със стоки през 2011 г.

#Николай Младенов #министър на външните работи #ЕС #Япония #споразумение за свободна търговия #посланик на Япония #свободна търговия #Токио #Министерство на външните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »