Груевски: Опозицията няма да спре Македония за ЕС

A A+ A++ A

Македонското правителство ще продължи с реформите и „няма да позволи на опозицията да навреди на евроинтеграцията", заяви премиерът на Македония Никола Груевски.

На фона на продължаващото политическо напрежение и улични протести в страната, Груевски подчерта в понеделник, че ще продължи пътя на страната към промени и е готов да свика среща на лидерите на основните партии в Македония, сред които и основната опозиционна партия – Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), предаде БТА.

Лидерът на СДСМ Бранко Цървенковски, който е и бивш премиер и бивш президент на Македония, заплаши с бойкот местните избори през март.

В отговор на изявленията на премиера Цървенковски заяви, че опозиционните сили, обединени в "Съюз за бъдеще", ще блокират по-късно през деня три кръстовища в Скопие, съобщава македанският „Утрински весник".

Освен блокадата на трите скопски кръстовища, за вечерта в понеделник ще има протестно шествие и в Куманово.

Македонската опозиция настоява за „освобождаване на страната от режима на управляващите, който всекидневно отнема свободата на гражданите", посочва вестникът.

Опозицията в Скопие бойкотира парламента от Коледа, когато дебатът за бюджета провокира сблъсъци между законодателите и техните поддръжници.

Социалдемократите се вбесиха, че техни депутати, заедно с журналисти, бяха изгонени от дебата. Трима депутати и 11 полицаи бяха ранени в сблъсъците.

От партията на Бранко Цървенковски са заявили, че няма да се върнат в парламента, „който след 24 декември не е място за нормален политически диалог".

Според социалдемоктарите, местните избори нямат смисъл и е необходимо те да се състоят заедно с предсрочни парламентарни избори.

По този начин опозицията категорично отхвърли призива на управляващата ВМРО-ДПМНЕ за връщане в парламента.

#Македония #Никола Груевски #ВМРО-ДПМНЕ #Бранко Цървенковски #Скопие #ЕС #министър-председател на Македония #СДСМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"