Добрев намерил секретни документи на RWE за АЕЦ „Белене“

Добрев намерил секретни документи на RWE за АЕЦ „Белене“
Премиерът Борисов подчерта, че АЕЦ „Белене“ би струвала 22-23 млрд. лева и нагоре от бюджета на страната. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Икономическият и енергиен министър Делян Добрев е намерил секретен документ от германската компания RWE „в кашон“, съобщи лично премиерът Бойко Борисов.

Борисов заяви, че по безспорен начин в докладите на RWE е описано защо германската компания напуска проекта за АЕЦ „Белене“ още през 2008 г., информира БГНЕС.

Премиерът е възложил на министър Добрев проверка за „Белене“. Той добави, че ръководството на НЕК, получавайки докладите на RWE, е писало до енергийния министър Петър Димитров, заявявайки ясно, че RWE не приема условията по подписаното допълнение номер 5 и други съществени за тях условия като конкретизиране на детайли по ОВОС, организация на проекта и най-вече необходимите за осигуряване от българска страна обезпечения.

Борисов каза, че от RWE декларирали, че при учредяването на смесеното дружество ще покрият акционерния си капитал, който е до 10 млрд. евро, като на този етап не предвиждали допълнителни инвестиции до физическото приключване.

„С тези 10 млрд. евро, и с еквивалентната вноска на НЕК, ще се покриват различни плащания за нуждите на проекта, но не и плащания към „Атомстройекспорт“ по бъдещи строителни дейности през 2009 г.“, каза министър-председателят.

Борисов обясни, че всички плащания към „Атомстройекспорт“ по изпълнение на проекта през 2009 г.трябва да бъдат покривани единствено от НЕК, която обаче не може самостоятелно да ги обезпечи.

Националната електрическа компания пише „декларираният отказ от страна на германската компания RWE да участва в плащанията към „Атомстройекспорт“ преди финансово приключване ни поставя в ситуация, при която за плащания по допълнение номер 5 не са осигурени достатъчно средства“.

„Нямат пари да плащат. Вместо това взимат 500 млн. лева за нещо, за което знаят, че няма да стане и май месец всички всички български данъкоплатци ще плащаме още 400 млн. лева. През май те са изискуеми“, коментира Борисов.

Премиерът добави, че прешественикът му и лидер на БСП Сергей Станишев лъже хората, че ГЕРБ са изгонили RWE, добавяйки, че е учуден докъде може да стигне една наглост и как можело на бялото да се каже черно.

„Как може откровено да се лъже и в същото време да се разчита, че този договор за конфиденциалност, който имаме подписан навремето, един ден няма да излезе наяве“, възмущава се Борисов.

По неговите думи БСП продължава да тиражира невероятни лъжи за цената на АЕЦ „Белене“, обяснявайки, че RWE е написала, че НЕК не е казала как ще финансира своята част от проекта за втората атомна централа, която е 5 млрд. евро.

„За какви 3.5 млрд. говори Станишев, за какви  5 лева говори и лъже народа? RWE му пише писмо, че неговата част е 5 млрд. евро и още 5 млрд. евро е частта на RWE, общо 10 млрд.евро е стойността още тогава, през 2008 г.“, заяви той.

Според Борисов затова и нямало друг инвестирор за АЕЦ „Белене“, защото проектът струва най-малко 10 млрд. евро. 1 млрд. струвала електропреносната система, още толкова струват ядрените хранилища, инфраструктура, с което цената скачала на близо 12 млрд. евро.

Борисов подчерта, че това са 22-23 млрд. лева и нагоре от бюджета на страната.

#„Атомстройекспорт" #Бойко Борисов #министър-председател #ГЕРБ #БСП #Сергей Станишев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #Делян Добрев #документи #RWE #АЕЦ „Белене" #централа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"