Плоският данък води инвеститори в България, несигурността ги гони, смята ирландският посланик

A A+ A++ A

България има огромен потенциал за растеж, но липсата на сигурност и прозрачност отблъсква инвеститорите, както и бавната съдебна система, смята посланикът на Ирландия в България Джон Роуън.

„Ирландските инвеститори се нуждаят от прозрачност, сигурност и доверие в съдебната ви система и ако успеете да им ги осигурите, те ще пристигнат в страната ви0147, заяви Роуън в интервю за БГНЕС в понеделник.

Въпреки това според ирландския дипломат България привлича инвеститори с ниския плосък данък от 10% и ниските разходи за труд.

Посланикът, чиято страна е ротационен председател на ЕС, смята, че има много проблеми пред правенето на бизнес в България, най-вече липсата на сигурност и прозрачност.

„Инвеститорите първо виждат в страната ниския плосък данък, ниските разходи за труд, това е привлекателно за тях. Но когато пристигнат тук, много често стигат до извода, че бюрокрацията е прекалено бавна, че има прекалено много регулации, с които дори самите администрации не могат да се справят“, смята той.

Според Роуън борбата с корупцията и организираната престъпност трябва да развие отворена и прозрачна система за правене на бизнес, обществени поръчки, кандидатстване за средства от ЕС. „България трябва да играе по правилата и да се подчинява на правилата на съюза.“

Посланикът припомни, че приоритетите на Ирландия като председател на ЕС са икономиката, заетостта и растежът, тъй като Европа премина през много труден период.

Роуън подчерта, че банковият съюз, подобряването на икономическото управление в рамките на Европейския семестър (процес, при който на всеки шест месеца ЕК и държавите членки разглеждат заедно националните бюджетни планове с цел избягване на кризи) са сред постиженията, които ще позволят на държавите членки, чиито икономики се оказаха много взаимосвързани, да вървят заедно по един и същи път на възстановяване.

Димпоматът уточни, че Ирландия се стреми към подобряване на дейността на единния пазар, за да стане по-лесно място за правене на бизнес и за растеж чрез намаляване на регулациите и по-лесен достъп до кредити. Целта е единният контролен орган на банковия съюз да заработи в началото на 2014 г., така че всички икономически и финансови служби да бъдат централизирани и всички държави членки да работят заедно, без нито една от тях да изостава значително.

Джон Роуън обеща Ирландия да работи усилено за разширяването на Шенгенското пространство. Той се надява на напредък по въпроса за присъединяването на България и Румъния на срещата на министрите на правосъдието и вътрешните работи на държавите членки през март.

Ирландия не членува в Шенген, но като ротационен председател на ЕС смята за своя задача да постигне напредък по този въпрос.

Посланикът смята, че България е изпълнила техническите критерии и може да се присъедини към европейското безвизово пространство, но трябва да покаже, че има напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност.

„България е постигнала напредък в борбата с корупцията и Ирландия се надява той да бъде ускорен в следващите години“, подчерта Роуън. Той обеща, ако България има нужда от помощ, Дъблин да направи всичко по силите си да й помогне.

Ирландският дипломат посъветва България да се съсредоточи върху проблема със свободата на медиите.

Според него, собствеността не бива да е толкова силно концентрирана в ръцете на една или друга група.

„Това е проблем навсякъде - не съществува страна, която да няма някои притеснения относно свободата на медиите си, особено сега, когато финансирането на печатните медии стана толкова трудно и ситуацията се променя през цялото време. Но в България има проблем със собствеността и редакционния контрол от групи с определени финансови интереси. Поради тази причина, посланикът заяви, че ще започне диалог по този въпрос с всички групи на гражданското общество в България и с правителството“, заяви още посланикът на Ирландия в София.

Според дипломата финансовото бъдеще на Евросъюза предвещава бавен растеж. Страните се развиват и осъзнават, че се нуждаят една от друга, което е един от уроците на кризата.

„Много неща трябва да бъдат приложени и да заработят“, смята посланик Роуън.

#Ирландия #Джон Роуън #медийна свобода #ЕС #председателство на ЕС #чужди инвеститори #плосък данък

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"