Близо 13 млн. лв. струвала българската рота в Кабул

Близо 13 млн. лв. струвала българската рота в Кабул
Близо 13 млн. лв. струва издръжката на българската рота, която охранява Летище Кабул в Афганистан, съобщиха от Министерството на отбраната. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Близо 13 млн. лв. струва издръжката на българската рота, която охранява Летище Кабул в Афганистан, съобщиха от Министерството на отбраната.

В сумата са включени разходите по издръжката и осигуровките на личния състав, както и централните плащания за придобиване на имущества, осигуряващи изпълнението на задачите на контингента, предаде БТА.

Участието на ротата се прекратява в началото на 2013 г. съгласно Стратегията за трансформиране на участието на въоръжените сили на България в операцията на ръководените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF).

В България ще се върнат около 165 военнослужещи – личен състав на ротата.

Официалното сдаване на задачите от българската рота на рота от състава на Афганистанската национална армия се е извършило през декември миналата година и от 31 декември Летище Кабул вече се охранява от афганистански военни.

След окончателното връщане на българската рота страната ще продължи участието си в операцията на НАТО в района на Кабул с около 82-ма военнослужещи - национален елемент, щабни офицери, военни полицаи, две групи от съветници и медицински екип.

До момента на Афганистанската национална полиция са дарени 3 машини - товарен автомобил ЗИЛ-131 и две подвижни ремонтни средства ЗИЛ-131.

Използваните от контингента в Кабул 6 бойни бронирани колесни машини ASV М1117 Guardian са прехвърлени на българската рота за охрана на Летище Кандахар.

Всичко останало като въоръжение, техника и материални ресурси, които не са необходими на оставащите в Афганистан военни формирования, ще бъдат върнати обратно в България.

#Кабул #Афганистан #ISAF #НАТО #Министерство на отбраната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"