Търговско дело за несъстоятелност на ВМЗ – Сопот, започва в Пловдив

Търговско дело за несъстоятелност на ВМЗ – Сопот, започва в Пловдив
Търговско дело за откриване на производство по несъстоятелност на ВМЗ – Сопот, започва в Пловдивския окръжен съд в понеделник. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Търговско дело за откриване на производство по несъстоятелност на ВМЗ – Сопот, започва в Пловдивския окръжен съд в понеделник.

То е образувано по молба на „Механичен завод – Девин“ АД и ще се глада при закрити врата, съобщиха от съда.

В 16:55 часа в понеделник изтича и срокът, в който синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа“ трябва да получат информация за Оздравителната програма в оръжейния завод, преговорите по която ще започнат в четвъртък.

На 16 януари синдикатите получиха информация за фактическото състояние на дружеството, а изпълнителният директор на ВМЗ – Сопот, Иван Стоенчев връчи покана за стартиране на процедура по масови уволнения.

Синдикатите са недоволни, защото в предложения им график фигурират само икономии и съкращения на персонал, но не и ясни ангажименти за бъдещето на ВМЗ – Сопот.

„С оглед на посочените факти към настоящия момент не са изпълнени разпоредбите на чл. 130а от Кодекса на труда и процедурата по информиране и консултиране в случаи на масово уволнение в дружеството не е стартирала – процедура, регламентирана от Кодекса на труда, на базата, на която да се избегнат или ограничат масовите уволнения и да се смекчат последиците от тях“, посочват синдикатите.

В понеделник работниците очакват и изплащане на заплатата за октомври и аванса за ноември, обещани от мениджърския екип, на срещата в МИЕТ на 15 януари.

#Иван Стоенчев #КТ „Подкрепа“ #КНСБ #„Механичен завод – Девин“ АД #ВМЗ – Сопот #несъстоятелност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »