Премиерът преряза лентата на депото за ремонт на метровлакове

Премиерът преряза лентата на депото за ремонт на метровлакове
Корпусът за ремонт на метровлакове в разширението на депо „Обеля" бяха официално открити в неделя от премиера Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Корпусът за ремонт на метровлакове в разширението на депо „Обеля" бяха официално открити в неделя от премиера Бойко Борисов.

„Не е важно само да построим метрото, важно е то да бъде сигурно и поддържано," подчерта министър-председателят и обясни, че досега техниката е била превозвана в други заводи, а сега ремонтите вече ще се извършват в новия корпус.

Бойко Борисов не пропусна да отбележи, че правителството изпълнява обещанието си да оставя на българите „нови заводи, нови придобивки" всеки ден.

На откриването присъстваха също министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на „Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев, предаде БТА.

„Това е поредната добра и ефективна инвестиция от Оперативна програма „Транспорт", съвместно със Столична община и „Метрополитен"," отбеляза Ивайло Московски.

Инвестицията само в завода е над 17 млн. лв., а от началото на дейностите тя надхвърля 27 млн. лв. По думите на министъра, 400 души ще работят в модерното съоръжение.

Разширението на депото в квартал „Обеля" се финансира чрез Оперативна програма „Транспорт" и е част от Етап 2 от проекта за разширение на метрото в София, който включва двата изградени лота от „Обеля" до Надлез „Надежда" и от квартал „Младост" 1 до бул. „Цариградско шосе". По същия проект бяха закупени и 18 нови метровлака.

Само по този проект от ОП „Транспорт" са изплатени над 427 млн. лв., а за другите разширения на метрото са договорени повече от 582 млн. лв. европейско финансиране.

Продължава работата по разширение на метромрежата като вече е в ход работата по отсечката от бул. „Цариградско шосе" до летище София и в кратки срокове ще започне изграждането на отсечката от кв. „Младост" 1 до Бизнес парка в кв. „Младост" 4. Финансирането за тези две отсечки вече е одобрено от Европейската комисия.

#метро #Бойко Борисов #премиер на България #Ивайло Московски #Министър на транспорта #ОП „Транспорт" #„Метрополитен"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »