Сърбия събори албански паметник в Прешево с 200 жандармеристи

Сърбия събори албански паметник в Прешево с 200 жандармеристи
В събарянето на монумента в Прешево са участвали над 200 служители на жандармерията в Сърбия и багер, като до инциденти не се е стигнало. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сръбската жандармерия събори паметника за загиналите етнически албанци, поставен в центъра на град Прешево миналата година.

В събарянето на монумента са участвали над 200 служители на жандармерията в Сърбия и багер, като до инциденти не се е стигнало, предаде БГНЕС, позовавайки се на информация от агенция Танюг.

Прешево се намира в Южна Сърбия, недалеч от границата с Косово. 90% от населението на града са етнически албанци.

Паметникът бе издигнат от местната община за загиналите албанци в борбата за независимост на Косово през месец ноември 2012 г.

Властите в Белград на няколко пъти призоваха местните власти да премахнат паметника, върху който бяха изписани имената на загиналите албанци, до 17 януари.

Паметникът бе натоварен на един камион. При премахването около паметника освен многобройните новинарски екипи и 200-те полицаи, бе и началникът на Жандармерията, както и полицейския шеф от Прешево.

Веднага след демонтирането централният площад пред Общината в Прешево бе почистен и от паметника вече няма и следа.

„Сърбия демонстрира достатъчно търпение. Ние отправихме много ясно и категорично послание. Законите в страната трябва да се зачитат от всички. Никой не е по-силен от държавата," коментира в неделя сутринта сръбският премиер и министър на вътрешните работи Ивица Дачич по повод премахването на паметника.

#Сърбия #паметник #Косово #Прешево #жандармерия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници