Барак Обама полага клетва като президент на САЩ за втори път

Барак Обама полага клетва като президент на САЩ за втори път
В неделя ще се проведе закрита церемония в Синята стая на Белия дом, където Обама ще се закълне пред председателя на Върховния съд Джон Робъртс. Публичното полагане на клетва ще стане в понеделник на стълбите на Капитолия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Новоизбраният стар президент на САЩ Барак Обама полага клетва за втори мандат като държавен глава на 20 януари.

В неделя ще се проведе закрита церемония в Синята стая на Белия дом, където Обама ще се закълне пред председателя на Върховния съд Джон Робъртс.

Публичното полагане на клетва ще стане в понеделник на стълбите на Капитолия в центъра на Вашингтон пред очите на стотици хиляди американци, като на тази церемония само ще бъде повторена клетвата, предава „Дневник".

Въпреки че законната клетва е първата, в историята ще остане втората заедно с думите, които Барак Обама ще произнесе в речта си.

Формално погледнато, днешната клетва е законната, докато в историята ще остане събитието в понеделник и думите, които Обама ще произнесе в речта си.

На 20 януари 2009 г., вероятно под стрес от събралото се множество от 1,8 милиона души, Джон Робъртс произнася клетвата по памет и пропуска в нея думата „честно".

По конституция президентът трябва да каже: „Заклевам се, че честно ще изпълнявам службата на президент на Съединените щати и ще дам най-доброто от себе си за съхраняване, запазване и защита на Конституцията на Съединените щати".

Вместо това съдия Робъртс остави Обама да каже само „ще изпълнявам службата на президент на Съединените щати честно".

Грешката бе малка и заслугата бе на двамата, но достатъчна да създаде юридическо напрежение дали Барак Хюсеин Обама е положил правилно клетвата си.

Случилото се е точно обратното на това, което правеше съдия Уилям Ренкуист, който ръководеше Върховния съд от 1986 г. до смъртта си през 2005 г. Той бе пословично известен с педантичността си - лично посещаваше подиума преди церемонията, заставаше на отреденото му място и репетираше. Той произнасяше клетвата наизуст, но и се подсигуряваше с печатното й копие в джоба.

Традицията избраният за президент и ръководителят на Върховния съд да уточняват до дума текста на клетвата датира още от ХVIII век, а за пръв път през 1797 г. съдия Оливър Елсуърт приема клетвата на президента Джон Адамс.

След като Барак Обама спечели изборите на 6 ноември 2012 г. той и Джон Робъртс са си разменили копия на текста на клетвата с правилната пунктуация и акценти, обясниха подготвящите церемонията.

Четири часа преди церемонията в Белия дом в неделя вицепрезидентът Джо Байдън ще положи клетва в резиденцията си. После двамата с Обама ще поднесат венци на Арлингтънското мемориално гробище.

Президентът ще положи клетва в 19:00 часа българско време.

Следващата седмица Обама ще изравни рекорда на президента Франклин Делано Рузвелт, който е полагал клетва 4 пъти.

#Барак Обама #Президент на САЩ #САЩ #клетва #Джо Байдън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"