Американската армия се изтегли от Ирак

Американската армия се изтегли от Ирак
Американски войници по време на втората битка за Фалуджа. Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

Американските войници се изтеглиха от Ирак окончателно в неделя.

Превозни средства с последните военни части преминаха в Кувейт рано сутринта, предадоха световните агенции, цитирани от БНР.

С това приключи и американската операция „Нова зора“, чиято цел беше обучение и помощ за иракската армия.

В Кувейт войниците са настанени в база „Вирджиния“, откъдето по-късно ще отпътуват за САЩ.

„Тази сутрин в Кемп Вирджиния пристигна конвой от военна единица, която беше част от операциите по изтеглянето от Ирак. Изтеглянето на тези войски от Ирак бележи края на операция „Нова зора“ и началото на следващия етап от бъдещето на Ирак. Ще видим какво ще се случи с демократичното им правителство“, заяви пред Би Би Си майор Дениъл Елиът от американската армия.

В най-активния период на войната в Ирак там се намираха 170 хиляди войници в над 500 бази.

Отсега нататък вече иракската полиция и армия ще отговарят за сигурността в страната.

Според полковник-лейтенант Джак Вантрес днес е щастлив ден както за САЩ, така и за Ирак.

По думите му американските войници успешно са обучили иракската армия, за да поддържа сигурността.

„Мисля, че напълно изпълнихме задачата си. Войниците ни свършиха феноменална работа с изправянето на крака на иракската армия до около 192 хиляди много компетентни войници, които ще бъдат в състояние да се грижат за сигурността на страната, когато напуснем. Войниците ни се погрижиха и за милиони бройки оборудване само през последните три месеца, за да се изтеглим от страната“, обясни Вантрес за Си Ен Ен.

„Това е голям момент в историята. Това е първата ми бойна мисия. Толкова е тъжно, но и много интересно да си част от приключването на цяла военна операция“, коментира лейтенант Джоузеф Дърлин.

Лейтенант от иракската армия заяви за Си Ен Ен, че моментът, в който американските части се изтеглят от Ирак, е подходящ.

Според него иракските войски ще са способни да се грижат за сигурността на страната си и да защитават въздушното й пространство.

„Мисля, че е подходящ момент за американската армия да се изтегли от Ирак. Сега ние усилено изграждаме армията си. Не отричаме, че американската армия ни помогна много и ни оказа подходяща подкрепа за войската“, обясни иракският военен.

Войната в Ирак започна през пролетта на 2003 г. с масирани въздушни удари. Мисията струваше живота на близо 4500 американци и на над 100 хиляди иракчани, както и 800 милиарда долара на хазната на САЩ.

#войници #война #Кувейт #САЩ #Ирак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници