Още по-мощна рецесия в ЕС?

Още по-мощна рецесия в ЕС?
Снимка: paideiafoundation.org
A A+ A++ A

Висока е вероятността еврозоната да се сблъска с далеч по-силна рецесия в сравнение с тази, предвидена от икономическите експерти.

Такова мнение изрази в интервю пред френската телевизия БФМ водещият икономист на рейтинговата агенция „Стандърт енд Пуърс“ Жан-Мишел Сис, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Висока е вероятността еврозоната да се сблъска с далеч по-силна рецесия в сравнение с тази, която ние предвиждахме при прогнозата“, заяви той.

„По наши данни 40 процента е вероятността от икономически спад, който ще доведе до понижаване на деловата активност в ЕС за цяла година, а не само за половин година (както се смяташе досега). Ето защо главната задача сега е да се поддържат темповете на икономически растеж“, коментира Сис.

Той отбеляза колко са важни мерките „за възстановяване на деловата активност и обновяване на системата за държавно финансиране“.

В четвъртък френският институт по статистика и икономически изследвания публикува прогноза, че в следващите месеци ще настъпи рязко забавяне на темповете на растеж на брутния вътрешен продукт на Франция, една от ключовите икономики на Европа.

Френската икономика ще изпадане в рецесия, смятат още експертите от института.

Дълговата криза принуди Италия да приеме план за съкращаване на бюджетните разходи през 2014 г. с 20 млрд. евро.

В петък рейтинговата агенция „Фич“ обяви готовност да намали кредитния рейтинг на 6 страни от еврозоната, които са с най-високия рейтинг ААА - Германия, Франция, Австрия, Холандия, Финландия и Люксембург.

Аналогични предупреждения от „Фич“ получиха също Испания, Италия, Белгия, Словения, Ирландия и Кипър.

По-късно кредитната агенция „Мудис“ намали кредитния рейтинг на Белгия с два пункта – от АА1 до АА3.

Така целият Евросъюз се озова пред опасността от нова мащабна рецесия, която по същество е ехо от глобалната икономическа криза от 2008–2009 г., коментира БГНЕС.

#рецесия #ЕС #еврозона #Фич #Франция #Италия #Австрия #Холандия #Финландия #Люксембург #Германия #Испания #Белгия #Словения #Ирландия #Кипър #Мудис #Евросъюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"