Пуснаха трима румънски заложници в Алжир

Пуснаха трима румънски заложници в Алжир
Румънският външен министър Титус Корлатян е разговарял по телефона с алжирския си колега Мурад Меделси заради терористичните действия в газовия комплекс „Ин Аменас", като категорично е осъдил действията на „Кръвният батальон". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Трима румънци, задържани като заложници в Алжир от терористичната групировка, свързана с „Ал Кайда", бяха освободени, съобщи румънскотовъншно  министерство.

В сряда терористична организация „Кръвният батальон" отвлече 41 работници в газов комплекс в алжирската част на Сахара, като плени и 150 алжирци.

От „Кръвният батальон“ настояват за незабавното изтегляне на френските войски от Мали, където близка до „Ал Кайда“ ислямистка организация заплашва властта в страната.

Един ръумънските заложник е успял да се свърже с румънското посолство в Алжир, използвайки мобилен телефон, предадоха АФП и БГНЕС.

Посолството на Румъния е оказало помощ на румънеца какви стъпки да предприеме, за фа спаси живота си.

Другите двама заложници били освободени късно в петък и са под защитата на алжирските сили.

Външното министерство на Румъния добави, че са предприети стъпки за репатрирането им, като от там вече са изпратили в Алжир двама консули, които да окажат помощ на освободените заложници

Румънският външен министър Титус Корлатян е разговарял по телефона с алжирския си колега Мурад Меделси заради терористичните действия в газовия комплекс „Ин Аменас", като категорично е осъдил действията на „Кръвният батальон".

Румъния е изразила солидарност към жертвите, като, по думите на Корлатян, румънската общественост е притеснена и очаква действия, с които да бъде пмогнато за освобождаването на останалите алжирски и чуждестранни заложници.

В петък стана ясно, че 11 ислямисти са били ликвидирани при щурма на пустинната газова централа от алжирските сили за освобождаването на заложниците.

Източник от силите за сигурност на Алжир твърди, че сред убитите са двама алжирци, включително и лидерът на групировката Тахар Бен Ченеб, който е известен екстремистки командир в региона.

Сред загиналите терористи има трима египтяни, двама либийци, двама тунизийци, един от Мали, както и един французин.

Загинали са 30 заложници. До момента е известна националността само на 15, от които осем са алжирци, двама японци, двама британци и един французин.

В петък японската компания за изграждане на централи JGC съобщи, че трима от общо 17 служители, работещи в Алжир, са били освободени. Няма обаче информация за останалите 14 японци.

#Ал Кайда #Алжир #тероризъм #терористи #заложници #румънци #министър на външните работи на Румъния #Титус Корлатян

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници