Светият синод одобри епархийските избори

Светият синод одобри епархийските избори
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Членовете на намаления състав на Светия Синод приеха документите от провелия се епархийски вот миналата неделя.

Митрополит Йосиф заяви, че са одобрени първите 60 миряни и клирици за патриаршеския избирателен събор на 24 февруари, цитиран от БНР.

Намаленият състав на Светия синод отхвърли подадените жалби от архиерейския наместник на Самоков отец Петър Стоименов и духовниците от Трън срещу изборите за епархийски делегати от Софийската епархия за патриаршеския събор, защото не отговорят на Устава на българската православна църква и затова те бяха оставени без последствия.

Това съобщи митрополитът за САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който е говорител по организацията на патриаршеския избирателен събор, който ще се състои на 24 февруари:

„От всички одобрени от малкия състав изборни преписки 36 клирици и 26 миряни са одобрени от днешното заседание" обясни той.

Следващото заседание, но при вече пълния състав на Светия синод, ще бъде в понеделник, когато се очаква да бъдат одобрени и 20 монаси и монахини, които ще участват в патриаршеския избирателен събор, както и ще бъдат разгледани изборните документи на четири от епархиите след вота от миналата неделя.

Общият брой на делегатите по време на патриаршеския избирателен събор на 24 февруари трябва да бъде между 148-150 миряни, клерици, монаси,монахини, епископи и митрополити от Българската православна църква.

#БПЦ #Светият синод #Българска православна църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници