Неделино изпадна в бедствено положение след проливни дъждове

Неделино изпадна в бедствено положение след проливни дъждове
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Община Неделино обяви бедствено положение след двудневни проливните дъждове.

Валежите за активизираха много свлачища и прекъснаха пътищата до 7 населени места, съобщи БНР.

„Кючуковска река отново е излезнала извън коритото. Създаде се изключително голямо напрежение... Има новообразувани множество свлачища в Неделино и Неделинска община. Организирали сме групи, техника, която да започне незабавно разчистване. И оттук нататък правим всичко възможно да нормализираме обстановката. Два ученически автобуса не могат да стигнат до родните места на децата, които превозват", информира кметът на Неделино Стоян Беширов.

12 от 26 ученика автобусът е върнал обратно в града, където са под надзор на учители.

Работи се по настаняването им в общежитие. Ако общежитията не стигната учениците ще бъдат настанени частни домове.

Децата се намират на около 25 - 26 км от своите домове: Върлево, Козарка, Тънка бара и Крайна.

Кметът Беширов посочи, че проблемите днес са наследени от предишното бедствие през месец февруари миналата година.

„Нито една стотинка не сме получили и затова се усложниха нещата толкова много, общината нямаше пари да отстрани тези проблеми, които бяха създадени, така и останаха. Направихме само едно разчистване" каза той.

Кметът на Неделино припомни какви са били нанесените щети при предишното бедствено положение.

„Около два милиона и половина бяха щетите, бяха подадени в Комисията по бедствия и аварии, но не получихме никакви пари. Единствено ни дадоха 92 хиляди лева, с които платихме едното разчистване, дори двете разчиствания не бяха разплатени".

От Министерството на околната среда и водите съобщават, че за язовирите „Златоград" и „Студен кладенец" има опасност от преливане при язовир.

Според метерологичната информация на НИМХ за периода18 - 20 януари се очакват значителни валежи и увеличен приток към язовирите от каскада „Арда".

Активиран е 24-часов режим на работа на Оперативното звено за предотвратяване на опасности от вредното въздействие на водите към МОСВ и Басейнова дирекция за управление на водите – Пловдив, за което е уведомена Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към Министерство на вътрешните работи.

Оперативното звено при МОСВ разпореди на експлоатационното дружество на каскада „Арда", с цел поемане на очаквания приток, да бъдат предприети мерки за освобождаване на обем в язовирите от каскадата чрез работа на ВЕЦ-овете и при необходимост - чрез отваряне на основните изпускатели.

По информация на Басейнова дирекция - Пловдив, в района вали дъжд от 24 ч.

Кризисният щаб към общината е на място е в готовност да реагира своевременно.

Жълт код е обявен в две области на Южна България за днешния 18 януари заради интензивни валежи от дъжд, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите Кърджалийска и Смолянска.

Очакват се значителни валежи от дъжд в тези две области, а над 1200-1300 м - от сняг. Количествата ще бъдат до 20-30 л/кв.м. Духа умерен вятър от юг-югоизток.

За останалата част от страната обявеният код е зелен, но навсякъде вали дъжд.

#Неделино #бедствено положение #Смолян #Стоян Беширов #Арда #Родопите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »