Обама се радва на 51% одобрение преди началото на втория си мандат

Обама се радва на 51% одобрение преди началото на втория си мандат
Обама с вицепрезидента си Джо Байдън. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама се ползва с доверие от 51%, показва анкета на „Ню Йорк Таймс“ и Си Би Ес, оповестена в петък, два дни преди началото на втория му мандат.

Въпреки това мнозинството от неговите сънародници остават скептични относно неговото управление на икономиката.

Два месеца и половина след преизбирането му в края на предизборна кампания, по време на която беше критикуван заради икономическата му политика, Обама все още не може да убеди американците по този въпрос - 49% не одобряват действията му в икономическата област, а 46% ги одобряват, показват резултатите от анкетата, цитирана от АФП и БГНЕС.

И макар периодът на празниците във Вашингтон да беше разтърсен от кризата с „фискалната скала“, преди да се стигне до споразумение в последната минута за увеличаване на данъците на най-богатите данъкоплатци, 47 на сто от американците не одобряват управлението на Обама по фискалните въпроси, а 45% го одобряват.

Освен това 54% от анкетираните не одобряват начина, по който Обама управлява въпроса с дефицитите, спрямо 37 на сто, които го одобряват в момент, когато бюджетният дефицит достигна законния си таван от 16 394 милиарда долара и когато президентът призова Конгреса да го увеличи бързо и безусловно.

Обама получава по-добра оценка в областта на националната сигурност. 49 на сто от американците одобряват действията му в тази област, а 36% не го одобряват, показва анкетата. Тя била осъществена между 11 и 15 януари сред 1100 възрастни и е със статистическа грешка от около три процентни пункта.

Обама ще положи клетва в неделя малко преди обед (17 ч. по Гринуич), когато започва вторият му четиригодишен мандат според Конституцията. Традицията повелява, когато 20 януари се пада в неделя, церемония в тесен кръг да бъде организирана в Белия дом. Друга церемония, която е публична и много помпозна, ще се състои в понеделник на стълбите на Капитолия във Вашингтон.

#Барак Обама #Президент на САЩ #одобрение #рейтинг #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"