Свързаните с „Ал Кайда“ похитители от Алжир заплашват с нови операции

Свързаните с „Ал Кайда“ похитители от Алжир заплашват с нови операции
Газовият комплекс в Аменас, 1300 км южно от столицата на Алжир. Снимка: "Статойл"/ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Терористичната групировка, която взе за заложници 40 души в газово находище в Алжир, готви нови операции срещу представителствата на чуждестранни компании в Алжир.

Свързаната с „Ал Кайда“групировка обеща да проведе още операции, съобщи мавританската агенция ANI, като се позова на говорител на групировката.

Екстремистите предупреждават алжирците да „избягват представителствата на чуждестранни компании, тъй като ще бъде нанесен удар, където е най-малко очаквано“, предаде Ройтерс, цитирана от Информационна агенция „Фокус“.

Към момента е невъзможно информацията да бъде потвърдена от независим източник.

ANI има близки връзки с групировката, водена от алжирския екстремист Мохтар Белмохтар.

В петък стана ясно, че 11 ислямисти са били ликвидирани при щурма на пустинната газова централа от алжирските сили за освобождаването на заложниците.

В сряда терористична организация „Кръвният батальон" отвлече 41 работници в газов комплекс в алжирската част на Сахара, като плени и 150 алжирци.

От „Кръвният батальон“ настояват за незабавното изтегляне на френските войски от Мали, където близка до „Ал Кайда“ ислямистка организация заплашва властта в страната.

Източник от силите за сигурност на Алжир твърди, че сред убитите са двама алжирци, включително и лидерът на групировката Тахар Бен Ченеб, който е известен екстремистки командир в региона.

Сред загиналите терористи има трима египтяни, двама либийци, двама тунизийци, един от Мали, както и един французин.

Загинали са 30 заложници. До момента е известна националността само на 15, от които осем са алжирци, двама японци, двама британци и един французин.

В петък японската компания за изграждане на централи JGC съобщи, че трима от общо 17 служители, работещи в Алжир, са били освободени. Няма обаче информация за останалите 14 японци.

#Ал Кайда #Алжир #тероризъм #терористи #заложници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници