СГС гледа делото за безстопанственост срещу бившия шеф на железниците

A A+ A++ A

Софийският градски съд (СГС) ще заседава по делото срещу бившия изпълнителен директор на БДЖ Христо Монов.

Монов бе обвинен в умишена безстопанственост за периода от 14 март 2008 г. – 6 октомври 2009 г., припомня Информационна агенция „Фокус“.

Той в сключил договор на 18 декември 2007 г. с фирма „Мавимекс“ ЕООД, която е трябвало да извърши ремонтни дейности на пристанището във Варна. Това обаче не се случило повече от година, а договорът не бил прекратен.

Платени били 112 хиляди лева аванс. А заради забавата БДЖ платило за обслужване на плавателни съдове още около 57 хиляди лева.

От това са последвали значителни щети за „БДЖ“ ЕАД в размер на 169 698,76 лв.

Името на Монов, който има дългогодишна кариера по висшите етажи в БДЖ, е замесвано в различни афери в БДЖ от различни журналистически публикации, дори във връзка с влаковете-цистерни с петрол, продавани на режима на Милошевич в бивша Югославия от прохождащата организирана престъпност в България в началото на 90-те години на миналия век. Засега обаче тези твърдения не са били официално разследвани.

Обвинението към Монов идва в момент, когато БДЖ едва избегна колапса след временното спиране на държавната субсидия за железницата, чиито дългове наближават 1 млрд лв.

Христо Монов е подсъдим и по друго дело за злоупотреби в БДЖ. По него той е обвинен, че е ощетил дружеството с 24 млн. лв. с покупката на 30 повредени спални вагона.

#дело #БДЖ #СГС #Софийски градски съд #безстопанственост #Христо Монов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"