Лиляна Павлова отмени три "незаконни" решения за строителство в къмпинг „Корал“

Лиляна Павлова отмени три "незаконни" решения за строителство в къмпинг „Корал“
Министрите Лиляна Павлова и Аню Ангелов. Снимка: БГНС
A A+ A++ A

Издадените разрешения за строителство в къмпинг „Корал“ са незаконни, стана ясно след дискусия на съвместно заседание на три парламентарни комисии по темата за недопускане на застрояване на дюните в Блъгария.

„Има издадени три разрешения - едно за строителството на хотел и за трафопостове - ние сме ги отменили всичките, тъй като те се основават на обекти и проекти, одобрени през 2010 г. и тяхната давност е изтекла отдавна“ заяви министътът на регионалното развитие Лиляна Павлова, предаде БГНЕС

„По-важното е, че до там няма довеждаща инфраструктура - водопровод, канализация, електрозахранване и това за мен е най-важното“, добави тя.

„Стои въпросът, че инвеститорът може да си актуализира проектите и да ги внесе за ново разглеждане“, отбеляза министърът.

„И оттам нататък трябва да се реши в тази община дали това съвпада с ОУП, с параметрите на закона и дали ще бъде разрешено да се строи в бъдеще“ добави тя.

Павлова се обяви категорично против да се строи в 100 метровата зона и изрази надежда народните представители да приемат предложението й, когато гледат закона.

В края на 2012 г. община Царево е подписа строителни разрешения, даващи зелена светлина за превръщането в огромен ваканционен комплекс на един от последните оцелели дюни плажове по Черноморието – „Корал“.

Двете разрепения са издадени на името на испанската фирма „Ибердрола Инмобилиария“, която е последният собственик на 120 дка земя на първа линия северно от Лозенец.

Община Царево не беше уведомила държавата за плановете за бетонирането на „Корал“, заради което регионалното министерство заведе дела срещу издадените 3 Подробен устройствен план (ПУП).

Регионалното министерство загуби всички дела срещу издадените ПУП на Община Царево, одобрен от предишния кмет Петко Арнаудов. Причината за загубата е невнесена съдебна такса от 20 лв.

Конкретен бенефициент от мегасделката „Корал“ е настоящият кмет на Бургас Димитър Николов от ГЕРБ.

За злоупотребите има документи и свидетелства, но всички опити да се започне досъдебно производство по случая срещнаха твърд отпор в Окръжна и Апелативна прокуратура – Бургас.

Земята от 130 дка бе скандално продадена от кмета на Царево Петко Арнаудов на частната фирма „Витатур инвест“ АД на символичната цена от 7 долара/кв. м само срещу обещания за бъдещи инвестиции.

Арнаудов не се е съобразил с опасенията на общински съветници, че има опит земята да бъде заграбена и препродадена впоследствие. Той не е изпълнил клаузите от решение на Общинския съвет да включи в договора условия за развалянето му при неизпълнение.

Договарянето е станало с дейното участие на сегашния кмет от ГЕРБ на Бургас Димитър Николов, който тогава е бил служител на собствениците на „Витатур“ в качеството си на изпълнителен директор на захарния завод „Победа“,

Точките от договора за инвестиции между купувача и Община Царево не са спазени. Всички жалби до Прокуратурата и предизвиканите разследвания са прекратени в Бургас. Свидетелите са заплашвани, а опитите за корумпиране на магистрати срещу имущество и пари са емблематични.

#Лиляна #Павлова #Корал #разрешения #строителство #отмени #незаконни #Царево

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"