Австрийски индустриалци: България има прекрасно бъдеще

Австрийски индустриалци: България има прекрасно бъдеще
Председателят на Съюза на индустриалците в Австрия Георг Капш и премиера на България Бойко Борисов. Снимка: МС
A A+ A++ A

Висока оценка за сътрудничеството между австрийския бизнес и българската държава е дал в четвъртък председателят на Съюза на индустриалците в Австрия Георг Капш.

Капш се срещнал с министър-председателя на България Бойко Борисов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев във Виена, съобщиха от правителствената пресслужба.

Българският премиер е на посещение в страната по покана на министър-председателя на федералната провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол.

"От наша гледна точка България има прекрасно бъдеще дори и заради това, че има толкова нисък външен дълг, за какъвто европейските държави могат само да мечтаят", заявил Георг Капш по време на срещата.

Той е посочил, че именно добрите условия за правене на бизнес в страната ни са привлекли тук над 400 австрийски фирми във всички сфери на икономиката, които са направили инвестиции за над 4,5 млрд. евро. По този показател Австрия е вторият икономически партньор на България след Холандия.

Министър-председателят Бойко Борисов е изразил мнение, че австрийските компании в България са едни от най-сериозните и създават много работни места.

Според него отношенията са толкова добри, защото България работи по високите критерии на европейските страни и в същото време има най-нисък бюджетен дефицит, най-нисък външен дълг и най-ниските данъци.

Премиерът подчерта, че със средствата от европейските фондове в България се строи инфраструктура, която присъединява Европа към другите континенти и по този начин "парите, които България взема през еврофондовете от австрийците, отиват в инфраструктура у нас, която обслужва и австрийците".

Капш е потвърдил, че строителството на пътища, което е приоритет за правителството на премиера Борисов, помага на австрийските компании не само в България, но и в съседните държави – Турция, Гърция и Румъния, като осигурява свързаност и по-удобен и евтин транспорт, и ще спомогне за привличането на още чужди инвестиции.

Посещението на Борисов в Австрия продължава в петък с разговори с министър-председателя Ервин Прьол. Основни теми в тях ще бъдат възможностите за задълбочаване на сътрудничеството във всички сфери на икономиката, както и изпълнението на Дунавската стратегия на Европейския съюз, чиито основни двигатели са България и Австрия, обясняват от правителствената пресслужба.

#Австрия #Виена #чуждестранни инвестиции #ПЧИ #чуждестранни инвеститори #Бойко Борисов #министър-председател #министър на икономиката #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници