Ахмадинеджад: Врагът използва петролната зависимост на Иран

A A+ A++ A

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад за пръв път призна за щетите от икономическите санкции, наложени от САЩ и ЕС над режима в Техеран.

В изявлението си пред парламента в сряда Ахмадинеджад заяви, че Иран е длъжен да преодолее зависимостта от нефтените приходи, за да намали ефекта от санкциите на Запада, предаде „Ал Джазира“, цитирана от „Дневник“.

По думите му наказателните мерки са довели до забавяне на темпа на икономическо развитие и са нарушили външната търговия на страната. Като алтернатива на петрола като източник на доходи президентът предложи развитие на рудодобива и дърводобива.

Ахмадинеджад подчерта, че врагът използва слабите места в икономиката на Иран за оказване на натиск върху правителството.

В тази връзка той призова за промяна на разпределението на средствата в страната. На този етап 25% от БВП се генерира в Техеран, а е необходимо инвестициите да се правят по-равномерно, смята иранският президент.

Освен това Ахмадинеджад предложи намаляване на държавната субсидия за енергетиката, на която се дължат едни от най-ниските цени на горивата в света. Тази идея обаче не се одобрява от парламента.

В сряда националната телевизия излъчи на живо и речта на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей и той побърза да заяви, че Западът няма да постигне целите си с помощта на санкции.

И по-рано представители на иранските власти критикуваха зависимостта на икономиката от петрола, но сега за пръв път се заговори публично за това на толкова високо равнище. Изявлението на Ахмадинеджад пред парламента стана първото признание за наличието на сериозни недостатъци в иранската икономика и за нуждата от реформи.

#Иран #Махмуд Ахмадинеджад #президент на Иран #Техеран #САЩ #ЕС #санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"