199454 статии       |       400 интервюта       |       1526 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.62188| EUR 1.95583| GBP 2.253|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

„Российская газета“: В България боледувайте само през седмицата

17 януари 2013, четвъртък / 08:03; Коментари: 0
Send to Kindle
„Российская газета“: В България боледувайте само през седмицата
При извънредните случаи или в почивните дни болният ще бъде приет от дежурната болница и безплатно ще му окажат първа помощ, пише „Российская газета“. Снимка: БГНЕС

От: „Российская газета“; Превод: БГНЕС

В България е по-добре да боледувате и да ходите на лекар през седмицата. В почивните дни на практика е невъзможно да получите качествена безплатна медицинска помощ.

В страната съществуват т.нар. лични лекари терапевти, избирани от пациентите. По закон след преглед на „своя“ пациент, те трябва да му напишат направление за съответната профилна клиника, вземайки за това малко повече от едно евро такса. Болниците са задължени да го приемат и да го лекуват.

Лечението, включително скъпоструващото, трябва да се заплаща от Националната здравна каса, където всеки работещ или неговият работодател внася определена вноска от заплатата си.

При извънредните случаи или в почивните дни болният ще бъде приет от дежурната болница и безплатно ще му окажат първа помощ.

Натрупаните суми и проведеното лечение се отразяват в така наречената Здравна книжка. Личният доктор може да бъде сменян два пъти годишно. Не съществува териториално обвързване.

Така изглежда българската здравна система на хартия...

На практика тя почти не работи, мнозинството български граждани са принудени да плащат за лечението от своя джоб.

„За мен е по-лесно да платя на лекар в частен кабинет, отколкото да се лекувам държавно“. Така отговори на кореспондента на „Российская газета“ българин, представител на средната класа. Неговото мнение се споделя от мнозина.

А и качеството на медицинските услуги постоянно се понижава, опитните лекари предпочитат да си търсят работа в развитите страни от Европейския съюз заради ниските заплати в България.

Смята се за голям късмет, ако сред познатите си имаш квалифициран специалист.

Цените на стандартните лекарски услуги в България не са много високи. Посещението при частен терапевт или специалист излиза около 10-15 евро. Но при сложните случаи, които изискват болнично лечение, цената нараства многократно.

А как е при други?

В Белгия практиката да се вика лекар вкъщи е широко разпространена. Можеш да поканиш общ или семеен лекар (терапевт). Той взема решение за лечението на пациента: дали да се ограничи с приема на медикаменти и домашно лечение, или да го изпрати с Бърза помощ в болница, когато е необходима незабавна намеса на лекари специалисти.

Общият лекар е важно звено, тъй като без неговото направление не може да ви направят изследвания, да отидете при друг лекар и даже да си купите що-годе номално лекарство в аптеката.

Всеки има правото сам да си избере общия лекар, а в случай на възникване на някакви проблеми - да премине на лечение при друг. При това се взема под внимание и този фактор дали местожителството на пациента се намира в района или тази част на града, която се обслужва от дадения терапевт. Впрочем за прием при лекар специалист можете да чакате един-два месеца.

В Германия здравната система е изградена на принципа болница и практикуващи частни лекари. В страната не съществуват поликлиники. Частните лекари не ходят по домовете. Изключение правят рядко населените райони, които не са много. Затова при простуда, уви, трябва да отидете на лекар, колкото и висока температура да имате.

При особено критичните случаи, когато лекарските кабинети са затворени през нощта, в почивните или празничните дни, тогава ще ви се наложи да отидете в спешното отделение на най-близката болница.

Бърза помощ като такава в Германия не съществува. По телефона обаче все пак можете да извикате от Пожарната кола с фелдшер. Той няма да ви лекува, а само ще установи, доколко е опасна болестта ви, ще ви изпише лекарства, ще ви даде документ, удостоверяващ началото на заболяването и при необходимост ще ви откара в болница. При тежките случаи идва и лекар.

През празниците, например на Коледа и Великден, всички практикуващи лекари, даже детските, не работят, което понякога води до извънредни ситуации.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: