Нов протест за българската природа в четвъртък

Нов протест за българската природа в четвъртък
Близо 3000 души протестираха срещу строителството на Иракли в понеделник, 14 януари. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нов национален протест в защита на българската природа, втори за тази седмица, ще се проведе на 17 януари в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Протестите и в четирите града ще започнат с мирно шествие, а заявилите желание да участват в инициативата „Долу ръцете от Черноморието“ са хиляди, предаде БГНЕС.

В София акцията ще се проведе както и тази от 14 януари – протестиращите ще тръгнат мирно на шествие от „Попа“ към сградата на Народното събрание, където в 18:30 часа ще опънат плакати и заявят исканията си.

Гражданите искат незабавно създаването на Национален парк „Българско Черноморие“, в който да бъдат защитени Иракли, Карадере, Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро - Св. Ана, Крапец, Шабленски езера, Корал, Аркутино, Дюни, Маслен нос (брегът и плажовете между „Перла“ и резерват „Ропотамо“).

„Настояваме за промени в законите, които да ни дадат достъп до информация и правосъдие във връзка със строителни разрешения, подробни и общи устройствени планове, за да можем да спираме подобни строежи преди да дойдат багерите и да унищожат всичко. Настояваме строежът на Иракли да бъде спрян окончателно“, казват протестиращите.

Близо 3000 души протестираха срещу строителството на Иракли в понеделник, 14 януари.

По време на протеста беше съобщено, че Регионалното министерство спира строежа на Иракли, а новината бе посрещната с радостни възгласи и викове „Победа“.

Часове преди това обаче екоминистърката Нова Караджова заяви, че процедурата по ОВОС за изграждането на ваканционен комплекс в Иракли е проведена законосъобразно и при пълна прозрачност.

На 15 януари експертите от Министерството на околната среда и водите излязоха със становище, че местността „Иракли - Емона“ няма да бъде защитена територия, тъй като това е „нецелесъобразно“ и „безсмислено“.

Аргументът им е, че плажът на Иракли попада в друг вид защита – зонирана. Разликата между двете обаче е, че в защитената територия строителството по закон е абсолютно забранено, а в защитена зона то може да се разреши.

#протест #Иракли #МРРБ #МОСВ #Дюни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"